Vad är produktivitet?

Anders Borg tyckte häromdan att ingångslönerna i den kommunala sektorn var alldeles för höga. Detta från det nya såkallade arbetarpartiet. Undrar hur många av våra duktiga medarbetare i kommunen skulle hålla med honom? Han glömde dock nämna att regeringens politik med bla försämringarna i A-kassan har bidragit till ökade försörjningsstödskostnader för kommunerna bla i Katrineholm. Samtidigt som den höga arbetslösheten har bitit sig fast. Jobbskatteavdraget har inte skapat nya jobb. Det har det visst säger kanske nån. Man har mer pengar kvar i plånboken att konsumera för. Nej säger jag, för de pengarna äts upp av höjda egenavgifter, höjda elpriser mm samtidigt som andra gruppers köpkraft har urholkats. När en del har fått mer pengar i plånboken har andra tvingats dra åt svångremmen.

Öka eran produktivitet var också ett budskap från Borg. Jag blir lika tveksam varje gång jag hör någon politiker tala om produktivitet i den kommunala sektorn. Vad är produktivitet? Tankarna leder till löpande band på fabriker som höjer antalet tillverkade föremål från år till år. Så vill inte riktigt jag se på våra barn och äldre. Det handlar om kvalitet och uppnådda mål säger försvararna av utrycket men låter undslippa i ett obevakat ögonblick att det egentligen handlar om kostnadskontroll. Nej, bort med uttrycket när man pratar om kommunal verksamhet. Det klingar lika illa som när man kallar arbetslösa, människor på försörjningsstöd och sjuka för kunder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: