Nedskärningarna i skolan

Häromdan skrev jag lite och funderade runt begreppet produktivitet. Jag skrev också att jag inte tycker att det passar att använda det uttrycket om vården och skolan. Begreppet kan tydligen tolkas olika beroende på användaren och sammanhanget. Enligt socialstyrelsen handlar produktivitet om att göra rätt saker och förordar istället begreppet effektivitet som innebär att både göra rätt saker och göra de på rätt sätt. Enligt wikipedia handlar produktivitet om måttet på det värde som produceras per enhet insatsfaktor och så finns det arbetsproduktivitet som handlar om produktivitet mätt som produktion per arbetad timme. Jag frågade någon gång i fullmäktige vad produktivitet betydde i skolan då det står i kommunens skolplan ”nämnden ska bedriva verksamhet av rätt kvalitet med högsta möjliga produktivitet och effektivitet.” Jag har för mig att svaret blev att produktiviteten mäts i antalet godkända betyg. Ju färre IG desto högre ”produktivitet”. Nåväl, igår höll jag på att sätta morgonkaffet i halsen när man kunde läsa i Kuriren om de massnedskärningar som är på gång inom bildningsförvaltningen. Produktivitet? Jag misstänker att ”produktionstalen” kommer att minska drastiskt nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: