Första Maj

Vänsterpartiet i Katrineholm anordnar i år inga aktiviteter på första maj. Inte för att vi inte tycker att det är en viktig dag, tvärtom, vi får inte glömma bort historiken kring detta datum. Det var Haymarketmassakern som ägde rum i Chicago 1886 när arbetare som demonstrerade för åtta timmars arbetsdag, i tumultet som uppstod, blev nedskjutna av tillkallad polis. 21 arbetare miste livet. Åtta strejkledare greps och anklagades för att ha kastat en bomb mot polisen. Fyra dömdes och hängdes, en begick självmord och tre släpptes senare. Det hela var ett justitiemord. Inga bindande bevis fanns mot de åtalade.
Socialistinternationalen beslutade senare att göra Första Maj till arbetarnas internationella dag.

Sedan dess har arbetarrörelsen kämpat för fackliga rättigheter, allmän rösträtt, lagstadgad semester, sjukförsäkring, A-kassa och andra medborgerliga rättigheter som vi idag tar för givet. Rättigheter som det har tagit lång tid att få igenom men som det går väldigt fort att rasera. Det är bara att titta på vad den borgerliga regeringen har gjort med sjukförsäkringen och a-kassan. Därför är det också viktigt att inte luta sig bakåt och vara nöjd med sakernas tillstånd. Men vi får samtidigt inte blunda för verkligheten. Det finns ett minskat intresse för att demonstrera på Första Maj. Demonstrationstågen är glesare, uppslutningen mindre. Att stå på torget och hålla ett flammande tal till en åskådarskara på tio personer är inte speciellt uppmuntrande. Därför måste vi våga prova andra grepp, inte låsa oss till speciella datum. Det politiska budskapet är lika viktigt vare sig vi framför det på Första Maj eller något annat datum. Första maj ska vi även fortsättningsvis högtidlighålla men det politiska arbetet och de utomparlamentariska aktiviteterna skall ske året om.

Här i Katrineholm kommer vi att vara ute på stan på valborgsmässoafton och dela ut material och prata med människor. Vår erfarenhet är att vi når ut till betydligt fler människor på valborgsmässoafton än första maj då det är fler människor som är i rörelse.Temat är ”Inga nedskärningar i skolan” med anledning av de besparingar som kommer att  genomföras i skolorna i Katrineholm. Sen tycker jag att det klingar lite falskt att S i Katrineholm i en annons i dagens tidning uppmanar folk att demonstrera för ”en bättre skola” på första maj.

Vi ses runt Strömplan på lördag runt 12!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: