Ledare och anonyma inlägg

Katrineholms-Kurirens ny chefredaktör, Elisabeth Bäck, har infört som ny policy att vara restriktiv med att tillåta anonyma kommentarer på artiklar som handlar om invandring och flyktingar med följande motivering.

”I fortsättningen kommer vi att vara mycket restriktiva med kommentarer på webbartiklar som handlar om flykting- och invandrarfrågor. Min erfarenhet är nämligen att de oftast anonyma kommentarerna på webben är alltför generaliserande och med en samtalston som alltför ofta är, eller gränsar till främlingsfientliga, och som ibland också kan vara rasistiska. Detta främjar inte en konstruktiv diskussion, utan bygger bara murar och hat mellan människor och grupper. Det vill inte Katrineholms-Kuriren bidra till.”

Jag tror också att beslutet om slopad anonymitet kan bidra till en bättre samt mer öppen debattklimat. Det kan inte vara en självklar ”rättighet” för köksbordsrasister och andra med dunkla agendor att anonymt sprida främlingsfientliga åsikter. Jag tillåter inga anonyma inlägg på min blogg utan tycker att man skall vara rakryggad nog att stå för sina åsikter, inte gömma sig bakom en signatur. Vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar!

Jag passade på och ställde en fråga om ledarinläggen på hennes blogg.

Fråga: När det gäller ledaren så undrar jag hur du ställer dig till ”ledare” skrivna av olika intresseorganisationer tex Timbro eller Svenskt Näringsliv som skickas till media? Kommer Katrineholms-Kuriren att publicera dessa? Som läsare lär man sig ofta vem som har skrivit ett inlägg. Man känner igen språkbruk, meningsbyggnad, retorik mm. Wistbackas ledare kände man alltid igen medans en del ledare var helt klart skrivna av andra och man undrade om de verkligen låg i linje med tidningens uppfattning. Nu ingår ju Katrineholms Kuriren i en koncern och jag misstänker att en del ledare kommer ”uppifrån”? MVH

Svar: Hej och tack för synpunkter! Du har helt rätt i att man naturligtvis känner igen vem som skrivit en ledare om man följer ledarskribenten under längre tid. Förutom de ledare som vi själva skriver, så använder vi ledare från Liberala Nyhetsbyrån och från Eskilstuna-Kuriren. Trevlig helg Elisabet Bäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: