Terrordådet i Oslo

I skrivande stund går mina tankar och sympatier till offren, deras anhöriga och det norska folket efter det ohyggliga terrorattentatet i fredags mot ungdomarna på Utöya och den Norska regeringen.

Underskatta inte terrorhotet från högerextremism. Terroristexperterna tystnade snabbt när det visade sig att deras standardteorier om Al-Qaida och islamska fanatiker föll på skam. Den analytiska förmågan hos många såkallade experter verkar vara grumlad av deras politiska tillhörighet. Förvirrade och hatfyllda unga muslimska män som endast lyckas med konststycket att spränga sig själva i luften tillhör enligt expertisen alltid Al-Qaida eller andra islamiska nätverk och organisationer. Stämpeln=terrorist. Hatfyllda kristna norrmän som genomför en välplanerad och skoningslös terrorattack med politiska motiv betecknas av experterna som ensamvargar, introverta och utan nätverk. Stämpeln=psykiskt sjuk brottsling. Flertalet av de terrorbrott som begås i Europa har andra kopplingar än islamska. Nationalistiska, högerextrema och vissa vänsterextremagrupperingar.

Innan valet hösten 2010 var jag själv på ett informationsmöte med kriminalpolisen och Säpo som ville informera bla annat om hotbilden inför valet. Om den inställning som Säpo representanten gav uttryck för är rådande inom organisationen så finns det all anledning till oro. Enligt Säpo var hotet från högerextremister i stort sett obefintlig trots att flertalet politiska mord som skett i Sverige har utförts av högerextrema mot vänsteraktivister. Däremot var det jäkligt synd om SD och den hotbild som fanns mot de från vänstergrupper enligt Säpo representanten. Jag lämnade mötet tidigt som ni kanske förstår.

Om polisen, säkerhetstjänsterna och regeringarna i Europa inte förmår att ta dessa hot på allvar så finns risken att vi kommer att se fler liknande terrordåd framöver i Europa inklusive Sverige.  

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: