Nyliberalismens kris

Detta inlägg är på inget vis ett ursäktande för den kriminalitet, våld, misshandel och mord som sker i spåren av upploppen i England. Däremot finns det ett behov av att analysera och diskutera orsakerna. Storbritannien har alltid varit ett klassamhälle med tydliga klyftor. De konservativa under Thatcher bekämpade fackföreningarna och arbetarrörelsen och Labour lämnade välfärds och rättvisepolitiken under Tony Blair och blev ett nyliberalt parti bland alla andra under epitetet New Labour. (New Labour, Nya Moderaterna, same same). Klyftorna i, inte bara det brittiska samhället, utan i hela Europa och USA har vidgats. Gapet mellan rika och fattiga har ökat. Välfärden har skurits ner och arbetslösheten har cementerats på en hög nivå.

I den internationellt uppmärksammade boken Jämlikhetsanden (The Spirit Level, eng.), skriven av forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett så visar författarna på hur ojämlika samhällen är otrygga samhällen.

Boken bygger på statistik från 21 rika OECD-länder och de olika amerikanska delstaterna samt en enorm mängd vetenskapliga studier, i huvudsak inom medicinfältet.

Fakta talar för sig självt. Ojämlikhet är dåligt, farligt och dödligt. Ojämlikhet i samhället påverkar både den fysiska och psykiska hälsan, skapar ökad kriminalitet och våld och minskar tilliten mellan människor. Det är den relativa fattigdomen, alltså inkomstspridningen i sig, som skapar problem.

Kravallerna och den ekonomiska krisen som vi nu ser drar fram i Europa och USA är ingenting annat än symptomen på nyliberalismens misslyckande och dess oförmåga att generera välstånd och skapa ekonomisk och social trygghet för medborgarna. Nedskärningar i välfärden, ökade privatiseringar, skattesänkningar, spekulationsekonomi, avreglerade marknader och tron på ständig tillväxt har inte levererat det människor vill ha. Det kan endast ett jämlikt samhälle göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: