Privatiseringarna har inte förbättrat välfärden

Studieförbundet för Näringsliv och Samhälle släppte igår en forskarrapport som tydligt visar att kvalitén i välfärden inte har förbättrats av de senaste årens privatiseringar.
Enligt Laura Hartman, forskningschef på SNS, så finns det ”inga vetenskapliga belägg för att privatiseringarna inom välfärdssektorn skulle ha lett till förbättringar inom skolan, vården och omsorgen” och skriver vidare att Forskarna har inte kunnat hitta ”några vetenskapliga belägg” för att ökad konkurrens skulle leda till förbättringar av välfärden.

Detta är ungefär vad vi har sagt hela tiden från vänsterns sida. Men det intressanta är att denna gång kommer analysen, inte från vänstern eller en tankesmedja kopplad till vänstern, utan från ett förbund grundat av personer från näringslivet och som beskriver sig själva så här på sin hemsida: ”SNS är en politiskt oberoende ideell förening som genom forskning, möten och bokutgivning bidrar till att beslutsfattare i politik, offentlig förvaltning och näringsliv kan fatta välgrundade beslut baserade på vetenskap och saklig analys”.

Detta är naturligtvis svårt för vissa borgerliga ideologer att svälja. Både Reinfeldt och Borg avfärdar rapporten och borgerliga ledarskribenter, skymda av sina ideologiska skygglappar vill inte ta till sig reslutat av oberoende forskning utan kontrar med ”valfrihets” argumentet. Valfriheten i sig är en välfärdsvinst hävdar de men kan inte peka på vari själva ”vinsten” i detta ligger. Menar de skattepengar som försvinner ut ur landet, en mer segregerad skola eller en utarmning av sevicen på apoteken? Därmed kan man konstatera att borgerligheten och privatiseringsivrarna sitter fast i en ideologisk övertygelse och argumentation om privatiseringens nytta inom den offentliga sektorn och välfärden som inte är förankrad i vare sig forskning eller analys.

Rapporten hittar ni genom att klicka på länken:

http://www.dn.se/debatt/privatiseringar-i-valfarden-har-inte-okat-effektiviteten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: