Finskspråkig äldreomsorg och moderaternas syn på densamme

Den stora debattfrågan på kommunfulmäktige här i Katrineholm igår handlade om huruvida man skulle inrätta ett profilboende för äldre med finska som modersmål. Det här är en fråga som vänstern tidigare haft uppe i kommunen utan att få gehör för det. Nu var det KD som hade plockat upp tråden och skrivit en motion vilket vi välkomnade. Som väntat röstade dock den socialmoderata majoriteten ner förslaget trots att vård och omsorgsnämnden i sitt svar hade skrivit att det kommer att finnas ett behov framöver.

Moderaternas gruppledare gick till och med så långt att han hävde ur sig att om det hade varit en vettig affärsidè så hade någon privatentrepenör redan byggt ett boende med finskspråkig profil! Han fick svar på tal naturligtvis. Det var upprörande att höra, vård och omsorg skall naturligtvis bedrivas utifrån behov-inte utifrån vinstintresse kontrade jag vilket fick moderaternas sossepolare att naturligtvis göra sitt bästa för att tona ner uttalandet och komma med krystade förklaringar om vad det var han egentligen hade menat. Det visar återigen att moderaterna betraktar välfärdssektorn som vilken handelsvara som helst och socialdemokraterna vacklar i frågan.

När det gäller lagstiftning om äldreomsorgen på det här området så är den ganska klar. En kommun i ett förvaltningsområde för nationella minoriteter ska erbjuda den som begär det möjlighet att få hela eller delar av den service och omvårdnad som erbjuds inom äldreomsorgen av personal som behärskar finska, meänkieli respektive samiska. DETSAMMA gäller kommuner utanför ett förvaltningsområde, om kommunen har tillgång till personal som är kunnig i språket. Vilket vi kan konstatera att vi har här i kommunen. Äldreomsorg med finskspråkig personal är också viktigt för de anhöriga. Först när anhöriga vet att deras närstående kan kommunicera med personalen förmår äldreomsorgen att fungera avlastande.

Tyvärr gick alltså motionen inte igenom men det skulle inte förvåna mig om majoriteten, lagom till nästa valrörelse, lanserar idén om en finskspråkig avdelning inom äldreomsorgen som sitt eget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: