En demokratisk och likvärdig skola

Debatttartikel till lokaltidningen med anledning av deras granskning av skolan i Katrineholm.

En demokratisk skola har ett aktivt förhållningssätt till såväl elever som föräldrar och tar ansvaret för att eleverna ska få den utbildning de behöver. Med en demokratisk skola menar vi att det är viktigt att eleverna har ett demokratiskt inflytande.  De ska ha möjligheter att påverka sin skola – både skolmiljön och sina arbetsförhållanden. Det leder till ökad trivsel, trygghet och bättre lärande. Med en demokratisk skola menar vi också att det är skolans och undervisningens kvalité som avgör hur det går för eleverna, inte den enskilde elevens bakgrund. Resurser till barn och ungdomar med de största behoven är viktigt. Skolan skall vara sammanhållen, likvärdig samt tillgänglig för alla och erbjuda alla barn och ungdomar samma möjligheter. Med likvärdig menar vi att skolan skall kompensera för elevernas olika förutsättningar i syfte att alla skall ges möjligheter att få kunskap.

Rätten till utbildning förutsätter att skolan är tillgänglig för alla, att det finns välutbildade lärare och andra resurser för att ge utbildningen en god kvalitet. Denna rättighet får inte begränsas till rätten att genomgå utbildning. Den måste också garantera att alla kan tillgodogöra sig undervisningen. Därför talar vi om rätten till kunskap.

En viktig utgångspunkt för inlärning utgörs av goda kunskaper i modersmålet. Att möjliggöra flerspråkighet tidigt i åldrarna har betydelse för den personliga identiteten och för den intellektuella och emotionella utvecklingen. Lärande är starkt förknippat med modersmålet och att befästa kunskaper i det egna språket är en väg till att lära också på svenska. Ämnet har därför det viktiga uppdraget att stödja eleverna i deras kunskapsutveckling.

För att uppnå detta måste skolan naturligtvis ges de resurser som man behöver. Från Vänsterpartiets sida har vi i våra alternativa budgetförslag skjutit till extra medel för just detta.

Lotta Back
Gruppledare för V i Katrineholm

 Tony Rosendahl
Ordförande för V i Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: