Det är inte ok.

Jan Larsson (S), tidigare kommunalråd i Katrineholm har visat sig tillhöra den politiska nomenklaturen som har vuxit fram och som utan bekymmer kan plocka ut bekväma ersättningar när de har valt att hoppa av eller bli avsatta från sina uppdrag. I Larssons fall handlar det om 350 000 kronor om året fram till sin pension. Och inte nog med det. Han är dessutom VD på det kommunala bostadsbolaget BOAB i Hällefors, men inte genom en reguljär anställning utan på konsultuppdrag vilket var ett krav från hans sida när han fick uppdraget. Därmed går ersättningen rakt in i hans konsultföretag och han slipper avräkning på sin generösa kommunala pension. Detta är naturligtvis förkastligt. Sådana kryphål måste täppas till och hela systemet för politikers pensioner och ersättningar ses över. Det skall vara ett omställningssystem med en gradvis avtrappning av ersättningen, inte ett sätt att kunna leva kvar i en gräddfil livet ut. Samma krav borde gälla som för alla andra som blir arbetslösa, vare sig man har varit kommunalråd eller suttit i riksdagen. Nog borde en person som varit kommunalråd i flera år vara kvalificerad för något yrke? Nog finns det någon som skulle vilja ha honom i sin stab?

Jan Larsson brukar, med rätta, moralisera ofta i sina krönikor i Katrineholms Kuriren. Det tycker jag att han kan sluta med. Den rätten har han förverkad. Det är inte ok att få sådana ersättningar när man har avslutat ett förtroendeuppdrag. Det är inte ok att utnyttja brister i regelverket för egen privat vinning. Det är inte ok att skattebetalarna subventionerar hans privata företagande.

Några däremot som verkar tycka att det är ok är moderaterna i Katrineholm som genom sin gruppledare Lars Härnström försvarar tilltaget.
– Det kan ju ta ett visst antal år att bygga upp en verksamhet som kostar att bygga upp. Istället för att generera intäkter som du kan leva på. Och då ska man naturligtvis ha en pension under den tiden, säger Lars Härnström, moderat och vice ordförande i kommunstyrelsen i Katrineholm.

Lars Härnström, som representerar ett parti som driver ”arbetslinjen” där människor som vill arbeta utförsäkras och utnyttjas i fas-3 och där sjuka fråntas sina rättigheter,  tycker alltså att det är ok att skattebetalarna och kommunen skall subventionera politikers näringsidkande, man tycker att det är ok och helt i sin ordning att utnyttja kryphålen i systemet för egen privat vinning och man tycker det är ok att politiker har en gräddfil som de kan utnyttja när de har valt att lämna sina uppdrag.

Nej, Jan och Lars, det är inte ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: