Integration i skolorna

Integrationsarbetet i skolorna diskuterades i Katrineholms kommunfullmäktige i måndags, en sannerligen viktig fråga. Frågan om integrationen i skolorna hänger ihop med den övriga samhällsutvecklingen. Frågan om Bostadssegregationen behöver lösas. Likaså arbetsmarknadssegregation. Vi måste lösa upp den strukturella diskriminering som finns i samhället idag som hindrar människor från att få arbete och bostad, och där man hänvisas till att bosätta sig i vissa områden med segregering som följd. Möjligheten att få ett arbete är begränsad för många nysvenska familjer. Därmed blir integrationsfrågan även en klassfråga när vi har en växande skara människor som mot sin vilja hålls fast i en ekonomisk situation som det är svårt att bryta sig loss ur. Integrationsarbetet blir därmed ett led i utjämnandet av klasskillnader i samhället.  Detta återspeglar sig naturligtvis i våra skolor också. Vi vill ha en skola där elever med olika bakgrund kan mötas som ett led i integrationsarbetet. Den omorgnisation av upptagningsområdena i Katrineholm som genomfördes var kanske ett nödvändigt steg att ta men vi måste även se och arbeta med helheten i integrationsfrågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: