Svenskt Näringslivs politiska rankinglista

Det måste ha svidit i skinnet på Katrineholms radarpar Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, och Lars Härnström (M), vice-ordförande, när Svenskt Näringslivs företagsranking visade att kommunen hade halkat från plats 225 till 241 trots att dessa herrar ingenting högre önskar än att få klättra på listan. Vad de dessvärre inte har förstått är att Svenskt Näringslivs företags rankinglista är en politisk lista och har väldigt lite med det faktiska företagsklimatet i kommunen att göra.

Det är föga förvånande att listan toppas av blåa kommuner. Ett av kriterierna som används när listan tas fram är hur mycket av den kommunala verksamheten som är privatiserad/utlagd på entrepenad, eller konkurrensutsatt som det så fint heter från Svenskt Näringslivs håll. Det socialmoderata symbioset i Katrineholms kommun har uppenbarligen inte räckt för att blidka Svenskt Näringslivs politiska krav. För att hamna högt på listan måste en rad kriterier uppfyllas. Det politiska styret skall helst vara helt blått, kommunalskatten sänkas och kommunalverksamhet privatiseras eller läggas ut på entrepenad, helst till riskkapitalbolag.

Frågan är hur långt majoriteten i Katrineholms kommun, bestående av S och M, är beredda att gå för chansen att klättra några pinnsteg på Svenskt Näringslivs politiska rankinglista?

4 reaktioner till “Svenskt Näringslivs politiska rankinglista”

  1. Käre broder, du har hamnat på ett stickpår i din analys av rankningens kriterier. Kriterierna är faktiskt relevanta om man vill veta hur funktionsduglig kommunen är inom ett antal områden. Det handlar om möjligheterna att snabbt och enkelt etablera företag som ger jobb, skapa möjligheter till nya jobb genom entreprenader, undanröja möjligheterna för kommunen att gynna somliga företag på andras bekostnad etc. Kommuner med bra näringslivsklimat är framgångsrika. Och företagare vill ha attraktiva kommuner, Bland annat är bra skolor som lockar arbetskraft till orten av stor betydelse.
    Rankningen visar att firma Dahlström/Hernström åtminstone inte än har klarat att vända utvecklingen åt rätt håll.

  2. Broder, tack för ditt inlägg. Svenskt Näringsliv är och förblir en lobbyorganisation med en politisk agenda. Det finns si och så mycket en kommun kan göra för att förbättra företagsklimatet och mycket av deras villkor beror på beslut som fattas av regering och riksdag. På företagsdebatten som jag deltog i strax före valet anordnat av företagarna i Katrineholm fick jag uppfattningen att man överlag var nöjd med bemötandet i kommunen. Svenskt Näringslivs enkät har jag tagit del av då de tydligen betraktar V i Katrineholm som ett företag och frågorna som ställs kan man inte alltid besvara med ett bra eller dåligt. Sen undrar jag hur många som har besvarat enkäten. I Nyköping läste jag någonstans att det var drygt 50%. Det påverkar utslaget naturligtvis. Men, återigen till huvudsaken. Rankingen baseras inte enbart på detta. Man tittar bland annat på utmaningsrätten, hur stor del av den kommunala verksamheten som är konkurrensutsatt mm. Är den kommunala sektorn den enda som företag kan agera på enligt Svenskt Näringsliv undrar man då? Naturligtvis inte, utan det finns ett politiskt syfte med frågeställningen. Jag skulle gärna se en välfärdsrankingslista som mätte välfärden i respektive kommun. Det skulle kanske kunna sätta fart på den politiska debatten i teknokraturens Katrineholm.

  3. Jag – kanske du också Tony – trodde det hade kommit en ny, färsk rankinglista. Så är inte fallet, en ny presenteras först i april. Den här gamla mätningen baserades på uppgifter från 2010, det vill säga innan Härnström gav sig i lag med Dahlström.
    Jag tar därför tillbaka löftet om att återkomma på Wistord. Att SN lanserat en ny sajt föranleder ingen särskild kommentar från min sida. Vi får hitta något annat att träta om- Eller samsas om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: