Hemlöshet i Katrineholm

Vår lokala tidning har i flera artiklar kunnat rapportera om hemlöshet i Katrineholm. 84 personer enligt uppgift. Hemlös kan man bli av många olika orsaker, arbetslöshet, sjukdom eller missbruk som exempel men att det år 2012 i vad som skall föreställa en välfärdsstat finns hemlösa är rent ut sagt beklämmande. Det blir inte bättre heller av att vi har ett kommunalråd som inte verkar ta frågan på allvar och uppger att det inte finns någon ambition att göra något i år utan hänvisar till den generella välfärden. De mjuka frågorna och det sociala engagemanget som var ett kännetecken en gång i tiden för s är inte längre ett prioriterat område under Göran Dahlströms socialmoderata styre i Katrineholm. Med anledning av det har vi i Vänsterns fullmäktigegrupp valt att lyfta upp frågan till kommunfullmäktige genom följande motion.

Motion om hemlöshet i Katrineholms kommun.

I Katrineholms Kuriren den 10 januari rapporterades det att det finns 84 hemlösa personer i Karineholms kommun. Efter det har vi kunnat läsa i media om hemlösheten i  Katrineholm och om enskilda personers engagemang för att hjälpa till. Rätten till boende är en grundläggande rättighet. Hemlöshet kan ha många olika orsaker: Social utslagning, arbetslöshet, sjukdom, psykisk ohälsa, missbruksproblem mm. Oavsett orsak så borde alla ha rätt till ett tak över huvudet och mat för dagen. Välfärdssytemen skall fånga upp och hjälpa dessa människor och kan aldrig ersättas av välgörenhet men när masknäten i välfärdssytemen blir större och behovet blir akut behövs det riktade åtgärder.  Hur lösningen kan se ut varierar naturligtvis från person till person och därför behöver hjälpinsatserna vara individuellt anpassade.

Vi yrkar att:

Katrineholms kommun kartlägger behoven för de hemlösa och arbetar med riktade hjälpinsatser för att lösa de hemlösas situation.

Tony Rosendahl (V)

Lotta Back (V)

Katrineholm 8/3-12

4 reaktioner till “Hemlöshet i Katrineholm”

 1. vad händer nu då? Motion på motion avslås och snart är det kallt igen! Man hänvisar till modulerna vid karsudden men är dom ens människovärdiga? Vilka prioriteras dit? Har man ens tagit reda på varför människor har tackat nej till hjälp från soc? Om nu socialen vet vilka som är hemlösa så varför går Nina Överkvist ut i tidningen (kkuriren) och säger att det är bra om dom får infon om vilka det är!?
  När jag var på möte med Nina i Februari hade man inte ens någon plan för att ta reda på vilka dessa personer är!
  Detta är skamligt! Om det fanns ett härberge som var öppen dagtid skulle man få mycket större kontakt och se vilka dessa är! Dessutom en neutral plats där man kan diskutera lösningar på neutral plats!
  Du får gärna mejla mig. Jag var i tidningen i januari/februari som du hänvisar till här ovan!
  Mvh Emma

  1. Enligt uppgift från kommunens personliga ombud finns det idag en handfull bostadslösa men att det även finns ett mörkertal. Frågan verkar tyvärr inte ha särskild hög prioritet i kommunen idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: