Frågor till Wanja Lundby Wedin

Idag besökte LO-basen Wanja Lundby Wedin Katrineholm och tog sig tid att svara på frågor på en chatt som lokaltidningen anordnade. Jag hade inte tid själv att följa chatten utan skickade in ett par frågor i förväg. Tyvärr var det bara en av frågorna som kom med. Här nedan kan ni läsa frågorna och svaret jag fick.

LO-dömer ut fas-3. Det leder till både lönedumpning och social utslagning. Väldigt få människor får jobb genom fas-3.

http://lotidningen.se/2012/01/19/lo-domer-ut-fas-3/

LO-tidningen kunde förra året rapportera att LO i Katrineholm ordnar aktiviteter åt ett fyrtiotal fas-3are. Detta trots den svidande kritik som vi inom arbetarrörelsen har riktat mot fas-3.

http://lotidningen.se/2011/08/15/lo-i-sormland-ordnar-fas-3/

LO-fackets ordförande i Katrineholm, Claes Holm, menar att aktiviteterna de anordnar inte tränger undan vanliga arbetsuppgifter. Samtidigt kritiserar han den låga ersättningen till deltagarna. LO i Katrineholm däremot kan kvittera ut  5 000 kronor i månaden för varje individ vilket motsvarar 200 000 kronor i månaden eller närmare 2,5 miljoner per år.

Patrick Roselin, ombudsman på LO i Stockholm, sa tidigare  att-Det är olustigt om våra egna organisationer ordnar fas 3, och uppmanar de att sluta när avtalen löper ut. LO i Katrineholm svararade att-Vi brukar lyda när LO centralt tar ställning i en viktig fråga, men sa inte uttryckligen att de tänkte göra det.

LO i Katrineholm behöver ta sig i kragen och hörsamma LO-centralt och avsluta fas-3 projektet i Katrineholm(om de nu inte gjorde det vid årsskiftet). Arbetarrörelsen i Katrineholm skall inte vara med och legitimera regeringens politik.

Fråga: Hur ser Wanja på den här frågan och delar hon kritiken som jag och andra framför?

Fråga:Har hon några synpunkter på att hennes parti i Katrineholm har valt att samregera med den poliitiska huvudmotståndaren till S, Moderaterna, istället för att ha försökt sy ihop en rödgrön koalition?

Svar: Wanja Lundby Wedin: Jag tycker att det är bäst om man kan samarbeta med partier som står ideologiskt nära. Ibland finns tyvärr inte förutsättningar för det och då måste man välja det där man har störst förutsättningar att få ut sin politik.

Hade hon känt till hela bakgrunden till det socialmoderata samarbetet hade hon kanske svarat annorlunda men att S skulle ha större förutsättningar att få ut sin politik genom ett samarbete med Moderaterna? Snurrigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: