Avveckla landstingets samarbete med Vidarkliniken

Mässlingsutbrottet i Järna är ett misslyckande för det svenska samhället, svensk sjukvård och ett misslyckande för våra landstingspolitiker som valt att ha ett samarbete med Vidarkliniken. I en modern tid av vetenskaplig upplysning riskeras barns hälsa pga en livsåskådningsfilosofi som har vetenskapliga anspråk men som saknar all form av förankring inom vetenskapen och beprövad evidensbaserad medicin.

Den här motionen nedanför skrev jag innan mässlingutbrottet i Järna till Vänsterpartiets distriktskonferens. Läs även den bifogade länken till expressens ledarsida.

Motion om att avveckla samarbetet med Vidarkliniken

 En bra forskning och utbildning har en avgörande betydelse för framtidens sjukvård. Alla behandlingsmetoder och läkemedel som används inom den offentligt finansierade vården ska möta högt ställda kvalitetskrav och baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Så står det i Vänsterpartiets hälso och sjukvårdspolitiska program.

Landstinget Sörmland har idag ett avtal med Vidarkliniken i Järna, en antroposofisk vårdinrättning. Patienter kan idag remitteras dit av läkare inom landstinget för olika behandlingar. Ingen dock mot sin vilja skall tilläggas.

Antroposofin grundades år 1912 av österrikaren Rudolf Steiner och bygger på hans skrifter och föreläsningar. Antroposofin gör rader av påståenden om människan, om sjukdomar och läkemedel och om naturen som står i strid med modern vetenskap. Antroposofin är ingen vetenskap men envisas med att framträda med vetenskapliga anspråk.

Exempel på antroposofisk lära är astralkroppar och eterkroppar, karmalära och reinkarnation, avståndstagande från vaccination, bruk av (låga doser) giftiga metaller, sömnpreparat, hänsyn till planeters positioner och månens faser vid sjukdomsbehandling. Okritiskhet är ett uttalat ideal. (Man skall ha ett öppet sinne)

Enligt homeopater och antroposofer får läkemedlet större effekt ju mer det späds ut (potentiering). Det finns dock inget vetenskapligt stöd för detta.

Föräldrar har av Vidarkliniken uppmanats att inte vaccinera barn mot mässlingen. Att vaccinera barn hindrar, enligt antroposofin, barnens andliga utveckling. Enligt Steiners andeuppenbarelser förbättrar människan sina chanser inför nästa reinkarnation när hon genomlider vissa sjukdomar. Vidarkliniken har även använt och skrivit ut antroposofiska preparat utan tillstånd.

Många tycker att det inte spelar så stor roll vilka ”konstigheter” som ligger bakom antroposofin så länge dess utövare ger sina patienter ett gott omhändertagande.  Men när man ska ta ställning till Vidarkliniken och antroposofin så måste man värdera det som verkligen skiljer ut den från annan vård, nämligen den bakomliggande läran. Och då blir inte bilden lika positiv.

Att fortsätta hävda att landstinget skall ha ett samarbete med Vidarkliniken betyder att vi accepterar antroposofins läror. Att acceptera deras läror betyder att vi erkänner antroposofin som en legitim gren av vetenskapen. Att erkänna antroposofin som en legitim vetenskap strider mot partiets hälso och sjukvårdspolitiska program och den grund som den står på.

Jag yrkar att:

Vänsterpartiet Sörmlands ståndpunkt bör vara att vi vill avveckla samarbetet mellan landstinget Sörmland och Vidarkliniken så snart som möjligt.

Tony Rosendahl                                                                                   Katrineholm 9/2-12

http://www.expressen.se/ledare/bluffvarden-maste-bort/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: