Frågor till Anders Borg

Katrineholms Kuriren anordnade idag en chatt med finansministern Anders Borg. Jag passade på att ställa ett par frågor.

Fråga 1. Är Anders Borg nöjd med det socialmoderata symbioset (styret) i Katrineholm och är han nöjd med Göran Dahlströms politik och ledarskap som kommunalråd i Katrineholm?

Svar: Jag tror på samarbete som utgångspunkt för politiskt arbete. Ibland sker det samarbetet över blockgränserna. Jag utgår från att kommunledningen kämpar med att komma tillrätta med Katrineholms problem och utmaningar. Viktigt att förbättra Katrineholms förutsättningar långsiktigt genom att förbättra företagsklimatet och satsa på skola och utbildning.

Fråga 2. Sysselsättningsgraden har sjunkit i Sverige. Arbetslösheten närmar sig 8%. Människor får inte längre a-kassa. Håller du fortfarande fast vid att  ”arbetslinjen” har lyckats?

Svar: Arbetslinjen har fungerat väl. Sysselsättningen har ökat kraftigare i Sverige än de flesta jämförbara länder. Trots att krisen är den värsta vi upplevt sedan depressionen är det ca 200.000 fler personer som har arbete idag än 2006. Att arbetslösheten ökat under än kris är beklagligt, men det är viktigt att komma ihåg att den ökat mer i många andra länder och att den minskat sedan början av 2010. Det återstår mycket att göra för att fler ska komma i arbete. Höja skatten för de som arbetar för att förstärka bidragen ger högre arbetslöshet, lägre sysselsättning och sämre tillväxt.

På den första frågan svarar Anders Borg diplomatiskt och svävande. Inget ställningstagande. Ett typiskt politiker svar kan man säga. På den andra frågan fortsätter han att försvara regeringens politik och glider undan frågan om sysselsättningsgraden. Här trixar han med statistiken och tar bland annat inte med befolkningsökningen i underlaget. Den katastrofala ungdomsarbetslösheten nämner han överhuvudtaget inte. Sen kommer det klassiska med att skylla på faktorer bortom ens eget kontroll och att det är ”värre” i andra länder. Han glömmer även att nämna att försörjningsstödskostnaderna (bidragen) har ökat under alliansregeringen till följd av att människor utförsäkras från sjukförsäkringen och a-kassan. Onekligen är det hans och regeringens politik som har gett högre arbetslöshet, lägre sysselsättning och sämre utsikter för Sverige att klara framtiden.

2 reaktioner till “Frågor till Anders Borg”

 1. Borg ljuger så det är pinsamt..!!
  Det var massarbetslöshet enligt Borgarna år 2006, 5.6 %..!
  Nu är det ca: 8% Arbetslöshet, på detta ca 25% Ungdomsarbetslöshet.
  Observera att Räknesättet är i procent , samma som Borgarna använde 2006 som dom fick till massarbetslöshet !
  Är det någon som fattar vad Finansminister Anders Borg snackar om, när han måste ljuga så här:

  ”””Arbetslinjen har fungerat väl. Sysselsättningen har ökat kraftigare i Sverige än de flesta jämförbara länder. ””

  I stället hade det varit kanske sannare om han hade sagt att, ” Arbetslinjen har fungerat väl. ( med tanke på Utförsäkringarna ), Arbetslösheten har ökat kraftigare i Sverige, än i jämförbara länder”..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: