Nya jobb skapas genom investeringar-Inte lönesänkningar

Debattartikel publicerad i Katrineholms Kuriren 29/3-12

Centerledaren Annie Lööfs förslag att sänka ingångslönerna med 25 procent vore katastrofal för många svenska löntagare. En heltidsarbetande undersköterska skulle få ungefär 8 500 kronor kvar att leva på efter skatt. För många inom äldreomsorgen, som jobbar deltid, skulle den verkliga månadsinkomsten bli ännu lägre.

Likadant ser det ut i restaurangbranschen, handeln och städbranschen. Lönerna är låga och många har timvikariat och jobbar deltid. Redan idag är ekonomin knapp för alla som vårdar, serverar, städar och betjänar kunder i butiker. Utan dessa hundratusentals människors arbete skulle samhället sluta fungera. Men Annie Lööf tycker inte att de är värda de löner de får. De ska ha ännu mindre.

Motivet är att sänkta löner ska leda till fler jobb. Problemet är att det inte fungerar. Det finns inga tydliga samband mellan sänkta löner och fler jobb – tvärtom så är arbetslösheten högre i många av de länder där ingångslönerna är låga. Däremot vad sänkta ingångslöner leder till är att människor förblir fattiga trots att de arbetar.

För att få ner arbetslösheten behövs istället investeringar som skapar arbetstillfällen samt utbildningar som gör det möjligt för arbetslösa att få jobb. Vänsterpartiets alternativ till skattesänkningar och lönedumpning är satsningar på bostadsbyggande, grön omställning av transporter och energisystem och en kvalitetshöjning i välfärden. Istället för slutförvaring i fas-3 vill vi satsa på yrkesutbildningar, lärlingsplatser och chansen att läsa in gymnasiet för alla som behöver det.

Det framtida Sverige är ett Sverige med minskade klyftor, en bättre välfärd och en hållbar och konkurrenskraftig industri. Ett Sverige där alla kan leva på sin lön och känna sig stolta och uppskattade efter förtjänst oavsett om man jobbar som servitris, snickare eller lärare. Det står i tydlig kontrast till den borgerliga framtidsvisionen med ökande klyftor och heltidsarbetande som lever under fattigdomsgränsen.

Tony Rosendahl
Ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: