Skolnedläggningarna i Katrineholm

Det är mindre än tre veckor kvar nu till det extra fullmäktigemöte som majoriteten vill ha för att besluta om en nedläggning av Nävertorpsskolan och Sjöholmsskolan. Fortfarande har jag inte sett vare sig ett underlag till beslutet eller en konsekvensanalys. Samtidigt hör man på sörmlandsradion idag att skolinspektionen har riktat skarp kritik mot kommunen för brister på Nävertorpsskolan. Bland annat saknar en del lärare behörighet, det saknas en plan för att bemöta kränkande behandling och elever med annat modersmål än svenska får inte handledning i hemspråket efter de behov som finns. Väljer kommunen helt sonika den enkla lösningen att lägga ner skolan istället för att ta tag i de problem dom finns?

Jag tror att majoriteten har tappat greppet när det gäller skolan i Katrineholm. Man nöjer sig med att ligga på medel när man jämför sig med övriga kommuner. Det saknas en långsiktig strategi för bildningsnämndens verksamhetsområde och istället ägnar man sig åt att lappa och laga och ta sig igenom nästa termin. Man saknar en strategi för att bemöta hotet från friskolorna och här måste man blir betydligt mer offensiv i marknadsföringen av den kommunala skolan.

Tyvärr har både kommunaliseringen av skolan och friskolereformen  slagit sönder den sammanhållna, likvärdiga svenska skolan som kunde ha varit en garant för alla elevers rätt till kunskap och en bra utbildning. Kommunen sitter naturligtvis i en rävsax nu på grund av detta och har svårt att planera verksamheten men det får inte bli en ursäkt till att inte göra något eller att välja enkla lösningar på svåra problem.

Skolnedläggningarna motiveras med tre saker: 1. Hotet från friskolorna och minskande? elevunderlag. 2. Besparingsskäl. Nämnden skall komma in i den kostym man blivit tilldelad. 3. Öka integrationen i skolan.

Som sagt, mindre än tre veckor kvar till beslut och fullmäktigeledamötena förväntas vara insatta och ha en åsikt i denna oerhört vktiga fråga utan att i dagsläget ha tillgång till vare  sig underlag eller konsekvensanalys.

2 reaktioner till “Skolnedläggningarna i Katrineholm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: