Kullbergska sjukhuset ska inte privatiseras

Debattartikel publicerad i Katrineholms Kuriren 11/6-12

Hälso och sjukvården i Sverige bygger på en solidariskt finansierad sjukvård i offentlig regi. I Sverige privatiseras vården av ideologiska skäl under täckmanteln av att privat verksamhet är mer effektiv än offentlig verksamhet. Det är ett påstående som saknar vetenskaplig grund men används ofta som argument för att genomföra utförsäljningar av offentlig vård och att överlåta offentlig verksamhet i privat regi. Vänsterns uppfattning är att vården skall bedrivas i offentlig regi och inte utlämnas åt privata vinstintressen. Denna uppfattning delas av en stor del av befolkningen i Sverige enligt olika undersökningar.

Det finns flera skäl för detta. Hälso och sjukvården utgör en av hörnstenarna i den svenska välfärdsmodellen som garanterar rätten till en god hälso- och sjukvård till alla oavsett inkomst, social status, kön, etnisk bakgrund eller bostadsort. Man får sammanhållna vårdkedjor, har offentlig insyn i verksamheterna och kan vara säker på att det är behoven som styr vården, inte vinstintressena. Därför anser Vänsterpartiet att hälso och sjukvården i princip skall bedrivas i offentlig regi.

Vänsterpartiets uppfattning om vården och driften av sjukhusen i Sörmland utgår från att vi ska behålla tre opererande sjukhus i länet och att dessa tre sjukhus ses som samverkande delar i en helhet. Det betyder att vi vill behålla och utveckla Kullbergska sjukhuset som akut och opererande sjukhus. Kullbergska sjukhuset har idag ett upptagningsområde på cirka 60 000 personer och välrenommerade verksamheter som fått mycket beröm och uppmärksamhet. Som exempel kan nämnas hjärtsjukvård, höft- och knäledsledsoperationer samt strokevård. Samtidigt finns öppenvårdsverksamhet som gör Kullbergska till ett bra närsjukhus. De positiva satsningarna på förebyggande hälsovård och mobilt team för vård av multisjuka äldre har till exempel uppmärksammats i Katrineholms-Kurirens väl genomförda artikelserie om sjukvården.

Utvecklingsarbete pågår ständigt inom hälso- och sjukvården och nya medicinska rön gör att kostnaderna och kraven ökar.  Men det behövs samordning och specialisering för att möta medborgarnas behov i hela länet. Därför anser vi att det är viktigt att Kullbergska sjukhuset även forstättningsvis drivs i offentlig regi. Vi är inte heller främmande för att en skattehöjning kan behövas för att garantera kvaliteten i vården och genomföra förbättringar som på sikt kan minska kostnaderna.

Maud Ekman, gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget Sörmland

Lotta Back och Tony Rosendahl, Vänsterpartiet Katrineholm

http://kkuriren.se/ledareasikter/debatt/1.1461982

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: