Rätt till boende-även om man har sjukpenning

Massmedia har rapporterat den senaste tiden om bostadsbristen i Sörmland och då framförallt om bristen på hyresrätter. Samtidigt kan man läsa om och höra i sörmlandsradion om människor som har sjukpenning som nekas hyra bostad av det kommunala fastighetsbolaget KFAB i Katrineholm. Därmed tvingar man människor till bostadslöshet/hemlöshet när de kommunala fastighetsbolagen inte tar det ssamhällsansvar som faktiskt är en del av deras uppdrag-nämligen garantera rätten til bostad oavsett social bakgrund. Det övergripande allmännyttiga syftet för ett kommunalt bostadsföretag är att främja bostadsförsörjningen i kommunen och i det ansvaret ingår även ett samhällsansvar vilket också inbegriper ett socialt ansvarstagande. Rätten till bostad är en grundläggande social rättighet och ett av allmännyttans viktigaste uppdrag är att sörja för bostadsförsörjningen i kommunen. Våra kommunala bostadsbolag skall inte bidra till segregering och utslagning i samhället!

Vänsterpartiet i Katrineholm har lagt en motion om hemlöshet i Katrineholm där vi vill att kommunen skall kartlägga hemlösheten och sätta in de åtgärder som behövs utifrån de enskilda hemlösas behov. Vi var även emot den utförsäljning av delar av KFAB som drevs igenom av den socialdemokratiskt ledda majoriteten i kommunen bestående av S och M. Utifrån det svar som vi fått från majoriteten på vår motion, där man tonar ner problemet och påstår att man har koll på läget, hanteringen av vårt kommunala fastighetsbolag och det faktum att man nekar människor hyreskontrakt på grund av sjukpenning så undrar jag om majoriteten har några som helst sociala ambitioner kvar, eller, om man likt regeringen, tänker lämna människor vind för våg? Har man har någon som helst ambition att hjälpa de människor i kommunen som av olika anledningar behöver hjälp, och hur man ser på allmännyttans fortsatta sociala roll i samhället?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5202534

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5202737

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: