Inte riktigt höghastighet

Idag meddelade regeringen att man tänker genomföra en satsning på 55 miljarder kronor på infrastruktur varav 30 miljarder på ostlänken för att bygga en höghastighetsbana mellan Stockholm-Linköping via Nyköping. Låter bra  men det finns ett par lustigheter, om man nu kan kalla de för det, i förslaget.

Dels var förslaget om ostlänken ursprungligen ett rödgrönt förslag som sågades av borgarna i valrörelsen. Varför har man gjort en kovändning nu i frågan? Finansminister Anders Borg har ju varit en tuff motståndare till att bygga ut. Dels undrar man om staten kommer att vältra över en stor del av kostnaderna på kommunerna genom att låta de vara med och delfinansiera projektet, precis som man gjorde med citybanan. Det är ju Vänsterns uppfattning att dylika projekt skall bekostas av staten.

Dels blir det ingen riktig höghastighetsbana eftersom tågen kommer att köra i högst 250 kilometer i timmen vilket är lågt i internationella höghastighets sammanhang. Detta för att ”spara pengar”. Sen säger Reinfeldt att eftersom staten har varit duktig och hållit i pengarna så finns det utrymme nu att göra dessa satsningar. Det är bara det att eftersom investeringen sker över 25 år så blir det en kostnad på 2,2 miljarder per år jämfört med sänkt krogmoms som kostar det dubbla men som regeringen anser sig haft utrymme till.

Ni kan läsa mer om detta på Alliansfritt Sverige. http://www.alliansfrittsverige.nu/2012/08/hoghastighetsbana-eller-billiga-burgare.html

Dessutom har regeringen ansett sig ha utrymme för skattesänkningar för 100 miljarder kronor istället för satsningar på välfärden och jobben. Lägg därtill superjas för 80 miljarder så ter sig infrastrukttursatsningen inte så imponerande som en del kanske trodde först.

Läs även SEKO.S reaktion på förslaget.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/risk-att-tagmiljarderna-hamnar-fel_7458502.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: