Öppet möte om Vidarkliniken

Igår var jag på det öppna mötet om vidarkliniken och antroposofin som anordnades av Vänsterpartiet i Vingåker. I panelen deltog professor Dan Larhammar från Uppsala universitet och filosofiprofessor Sven Ove Hansson från KTH. Debatten handlade till stor del om filosofin bakom Vidarkliniken och vad antroposofi är samt vad som menas när man bedriver vård med antroposofisk inriktning. Vidarkliniken, som var inbjuden till debatten avböjde att delta och de valde istället att publicera en debattartikel i Sörmlands nyheter inför mötet.

Dan Larhammar redogjorde för motsättningarna mellan antroposofisk läkekonst och den moderna vetenskapen om läkemedel bland annat den homeopatiska uppfattningen att ju mer ett ämne späds ut desto mer verkar den vilket står i strid mot etablerad vetenskap på området. Utbrotten av mässling och röda hund i Järna trakten kan också kopplas direkt till antroposofernas motstånd mot vaccination av barn då dessa sjukdomar enligt antroposofin stärker barnets andliga utveckling. (antroposofer tror på reinkarnation och att människan utöver den fysiska kroppen består av eterkroppen, astralkroppen och jaget. Detta är vad antroposoferna egentligen menar när de säger att antroposofisk vård har en ”helhetssyn” på människan).

När man driver en verksamhet på antroposofisk grund så får man räkna med att bli granskad, speciellt då när man inte riktigt kan eller vill förklara vad just antroposofisk grund eller inriktning betyder. Därför var det synd att Vidarkliniken valde att inte delta och därmed gå miste om chansen att ge sin syn. Istället valde man att klä sig i offerrollen och att i en debattartikel istället anklaga de som vill syna den antroposofiska vårdinriktningen för okunskap. Varför valde man då att inte ta chansen och rätta till denna ”okunskap”? Helt enkelt för att den polerade bilden av antroposofisk vårdinriktning som Vidarkliniken vill ge sken av ganska snabbt skulle falla isär vid en närmare granskning.

Lite länkar:
https://tonyrosendahlvanster.wordpress.com/2012/02/23/avveckla-landstingets-samarbete-med-vidarkliniken/

http://www.expressen.se/ledare/bluffvarden-maste-bort/

http://www.sn.se/asikter/inlaggutifran/1.1573687

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/vidarkliniken-deltar-i-kampanj-mot-barnvaccination/

http://www.dagensmedicin.se/tags/vidarkliniken/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Antroposofi

2 reaktioner till “Öppet möte om Vidarkliniken”

  1. Waldorfskolorna och Waldorfpedagogiken är ursprungna ur antroposofin och den antropsosofiska läran lindas in i den ”alternativa pedagogiken”. De är dessutom drivna som stiftelser. Det är privatskolor vi talar om, något vi inte är för i vanliga fall. Varför skulle Waldorfskolorna vara undantagna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: