Full sysselsättning det överordnade målet för Vänsterpartiets ekonomiska politik

Debattartikel publicerad i Katrineholms Kuriren 27/11-12

Varslen duggar tätt och idag är 400 000 människor arbetslösa i Sverige varav 150 000 saknar ersättning från A-kassan och är hänvisade av regeringen till kommunernas försörjningsstöd. Arbetslösheten är idag högre och sysselsättningsgraden lägre än 2006 när den moderatledda regeringen tog över ansvaret för Sverige. Våra gemensamma försäkringssystem har urholkats med resultat att allt färre människor får den ersättning de borde vara berättigde till med allt vad det innebär av ekonomiskt och personligt lidande för de drabbade. Kopplad till en politik som inte skapar nya jobb och utförsäkrade som skyfflas in i slutförvaring i FAS-3 så är resultatet katasrofalt för Sverige.

Målet för den ekonomiska politiken bör vara och kan inte vara något annat än full sysselsättning, inte jämviktsarbetslöshet med en låglönemarknad med utarmade rättigheter för löntagarna vilket är den nuvarande regeringens politik. För att nå målet om full sysselsättning så har Vänsterpartiet arbetat fram en rad förslag som skulle föra Sverige framåt mot det målet.

Genom en kraftfull satsning på gröna jobb, förnyelsebara energikällor som solenergi, vindkraft och energiomställning. Genom att bygga bort bostadsbristen och genom ett långsiktigt investeringsstöd för byggande av hyresrätter och omfattande upprustning. Genom välfärdssatsningar som skulle ge 53.000 fler anställda i vård, skola och omsorg. Genom infrastruktursatsningar och en upprustning och utbyggnad av järnvägen.

Vi vill införa en gymnasiegaranti för alla upp till 25 år och ett generationsväxlingsprogram på arbetsmarknaden. Höjda studiemedel för att studerande ska kunna koncentrera sig på sina studier och särskilda statsbidrag för att öka lärartätheten.

Vi vill öka den ekonomiska jämställdheten mellan kvinnor och män och införa en Individualiserad föräldraförsäkring. Rätt till heltid och förbättrad barnomsorg skapar bättre förutsättningar för kvinnor på arbetsmarknaden. Vi vill avskaffa Fas 3 och ersätta det med subventionerade jobb med avtalsenlig lön och utbildningsplatser.

Vi vill öka den ekonomiska jämlikheten vilket också ökar efterfrågan i ekonomin. En stärkt a-kassa och en förbättrad sjukförsäkring samt en förbättrad ekonomi för ensamstående föräldrar och ekonomiskt utsatta barn leder också till en ökad efterfråga och fler anställningar.

Patrik Renfors
Tony Rosendahl
Distriktsordförande respektive distriktsombudsman för Vänsterpartiet Sörmland

http://kkuriren.se/ledareasikter/debatt/1.1620740

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: