Ingen ideologi i kommunpolitiken?

I den fortsatta artikelserien i Katrineholms kuriren om kommunpolitiken halvvägs in i mandatperioden så framkommer det hur nöjda de ledande S och M politikerna är med samarbetet. Så nöjda att de till och med dristar sig till att påstå att ideologi är inte så viktigt i kommunpolitiken utan har mer betydelse på riksplanet. Samtliga ledande S och M politiker som intervjuades var överens om att samarbetet hade gått bättre än förväntat och samtliga kunde tänka sig att fortsätta samarbetet även efter nästa val men att man skulle gå till val som egna partier med egna program. Det innebär i praktiken att S och M redan har bestämt sig för en fortsatt allians även efter valet 2014 även om Dahlström säger att det är  medlemmarna som bestämmer det, vilket naturligtvis är rent nonsens eftersom medlemmarna inte har det inflytandet i S utan politiken läggs fast av ledningen och den som opponerar sig hamnar ute i kylan. Så mycket för föreningsdemokrati!

Genom de här uttalanden så väljer S att lägga alla sina ägg i den moderata korgen och båda partier inte bara bränner broarna till sina respektive ”naturliga” samarbetspartners utan man sänker även båtarna som skulle kunna överbrygga klyftorna dessa emellan. Hur väljarna ställer sig till det här återstår att se men det är helt klart i nuläget att en röst på S i valet 2014 i Katrineholm blir i praktiken en röst även på M, och det tror inte jag att alla S väljare kommer att känna sig tillfreds med.

Ideologin hävdar jag är relevant även i kommunpolitiken. Det är de ideologiska skillnaderna som formulera partiernas kommunpolitiska program och förslag och det är genom de ideologiska skillnaderna mellan partierna som väljarna kan se vilket parti som ligger närmast ens egna grundvärderingar och därigenom kunna avgöra var man lägger sin röst. Att släta ut skillnaderna mellan partierna innebär en fara för den kommunala demokratin om det innbär att det inte spelar någon roll vem man lägger sin röst på om politiken ändå blir densamma. Därigenom riskerar valdeltagandet att sjunka, politikerföraktet att öka och medborgarinflytandet minska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: