Katrineholms logistikcentrum och välfärden

I Fredags meddelade kommunen på en presskonferens att avtalet med Van Dieren hade förlängts två år med en option på två år till om fortsatt verksamhet på logistikområdet. Tanken är att utöka verksamheten med två tåg i veckan för att så småningom öka till fem tåg i veckan, tåg som kommer ända från Turkiet. Samtidigt har ett avtal med Göteborgs hamn skrivits om att utnyttja logistikcentrum som en torrhamn för gods med godståg till Göteborg minst tre gånger i veckan.

Det var på tiden att vi fick lite positiva nyheter om logistikcentrum nu när så mycket prestige och framförallt skattepengar har plöjts ner i projektet och vi får hoppas att denna modesta början till embryo växer sig stort och starkt och genererar många jobb.

Projekt som logistikcentrum måste dock gå hand i hand med satsningar på kommunalverksamhet för att ge maximal genomslag för välfärden i kommunen. Om skattepengar läggs på dylika projekt samtidigt som man skär ner den kommunal sektorn så har egentligen ingenting vunnits.

Logistikcentrum säkrar välfärden enligt kommunalrådet i ett propagandistiskt uttalande men de 4-5 arbetstillfällen som det förlängda avtalet eventuellt genererar i nuläget är en droppe i havet jämfört med de jobb som gått förlorade i kommunen de senaste åren, både i den privata och offentliga sektorn. Här handlar det återigen om att man lägger alla ägg i en och samma korg och hoppas att samtliga kläcks i form av nyetablereingar och arbetstillfällen.

Jag har stött, och stödjer fortfarande, satsningen på logistikcentrum, det ansvaret får man ta när man röstade ja till det från början, men välfärden i kommunen säkras inte enbart genom ett logistikcentrum utan genom en bra skola och rätt till utbildning, en god omsorg och vård, bostadsbyggande och fler jobbskapande åtgärder. Jag tror det var Stig Henriksson, vänsterns starke man i Fagersta, som sade det i något sammanhang, fixa skolan, vården och omsorgen och se till att det fungerar och håller en hög kvalité så kommer resten att fixa sig. En välmående kommun lockar till sig företag, med eller utan logistikcentrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: