En skuldfri kommun?

Kommunens radarpar Göran Dahlström (S) och Lars Härström  (M), ordförande respektive vice-ordförande i kommunstyrelsen aviserade på en presskonferens häromdagen att de ämnar göra Katrineholm till en skuldfri kommun. Sättet de vill göra det på är genom att de kommunala bolagen får betala sina låneskulder till kommunen och istället ta upp egna privata lån.  Sammanlagt med de 40 miljoner som man lånade ut till Trafikverket blir det 690 miljoner kronor, pengar som skall användas för att betala av pensionsåtaganden och lån för 650 miljoner och 40 miljoner som skall placeras i räntebärande papper. I praktiken kan man säga att det blir en omdisponering av lånen i kommunen, eller  ”koncernen” om man så vill.

Beslutet meddelar man en vecka innan kommunstyrelsemötet där det skall klubbas igenom och därmed ger man inte oppositionen skälig tid att sätta sig in i ärendet. Man väljer helt enkelt att inte förankra förslaget hos övriga partier för en bred uppgörelse. En kupp om man så vill när det gäller en så principiellt viktig åtgärd.

Men, det här väcker en del frågetecken om vad majoriteten har för planer för framtiden. Är det här en del av en plan att sälja av kommunala bolag?

Kommunen kommer även i framtiden att ha behov av långsiktiga investeringar samtidigt som de kommunägda bolagen fortfarande har lån. Därmed är man inte heller skuldfri. Skuldfri blir man aldrig om man inte har för avsikt att sälja av bolagen och aldrig mer bygga eller investera i något i kommunen.

Det betyder i praktiken att en kommun utan lån vill antingen inte göra någonting, alternativt betala eventuella projekt och investeringar kontant, och var tar man kontanterna ifrån då? Antingen från skatteunderlaget eller genom att sälja av egendom,  och så kan man inte driva en kommun i längden.

Är det populism eller snarare högerpopulism inför valet 2014? Det låter bra när man säger att kommunen är nu skuldfri, vi är ansvarsfulla, vi har sanerat ekonomin, eller ligger det andra motiv bakom beslutet?

Som sagt, det här väcker onekligen en del frågetecken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: