Interpellation om kväveutsläpp i kommunen.

Skrev en interpellation om kväveutsläppen i kommunen för att dels väcka debatt huruvida det är rimligt att VA-kollektivet skall vara med och betala industrins utsläpp.

Interpellation om kväveutsläpp

Till Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström

Ombyggnationen av Rosenholms reningsverk är nu igång för att klara kraven om rening av kväve.

Kronfågels slakteri i Valla som står för cirka en tredjedel av kväveutsläppen i kommunen har ett krav på sig att bara släppa ut 75 milligram kväve per liter.

Den gränsen har upprepade gånger överskridits och trots att siffrorna har redovisats in till kommunen så har kommunen inte vidtagit några åtgärder. Länsstyrelsen anser att det är självklart att en anmälan skall göras när en industri överskrider sitt tillstånd. Först när det har uppmärksammats av media säger man från samhällsbyggnadsförvaltningen att miljöinspektörerna kommer att agera.

Varför har inte kommunen reagerat och agerat trots att man vetat om att den tillåtna gränsen för kväve har överskridits upprepade gånger och vem har det övergripande politiska ansvaret för att så inte har skett?

I Katrineholms kommun tas ingen avgift ut för industriers utsläpp och det finns inga krav utöver att de betalar VA-avgiften. Industrier i andra kommuner får vara med och bidra när reningsverken byggs ut genom till exempel avgifter. I andra fall bygger man egna reningsverk.

Är det en rimlig ordning, och varför i så fall, att VA-kollektivet i Katrineholms kommun skall vara med och betala kostnaderna för industrins utsläpp?

 Tony Rosendahl (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: