Fel prioritering när det gäller löner

År efter år har majoriteten, först den socialdemokratiska, och nu den socialmoderata majoriteten i Katrineholms kommun skjutit upp lönekartläggningen i kommunen för att utjämna orättvisa löneskillnader mellan kvinnor och män. Till slut drog man in posten i budgeten, som motsvarade 2 miljoner kronor, helt och hållet. Man slopade även projektet Heltid en rättighet-Deltid en möjlighet. Istället väljer majoriteten att lägga sammanlagt 2,5 miljoner kronor hittills på att, som man säger, premiera duktiga pedagoger i skolan. Kommunalrådet har till och med gått så långt att han sagt att man måste öka lönespridningen. Detta för att man antar att en ökad lönespridning leder till en ökad måluppfyllelse, något som det saknas bevis för.

Jag ser inget ändamål i att öka lönespridningen bland lärarna. Det är dessutom en fråga  egentligen för arbetsmarknadens parter. Självklart skall lärarna ha bra betalt men en ökad lönespridning bland lärarna kommer inte per automatik leda till att skolresultaten förbättras eller till en mer likvärdig skola. Där är det istället personaltäthet, specialpedagoger, minskade klasstorlekar, ökade resurser till elever med särskilda behov, läxhjälp mm som är vägen att gå. Dessutom undrar jag över ordvalet och hur man ser på lärarna generellt i kommunen från majoritetens sida. Om de 64 lärare som hittills fått ta del av premieringen är goda pedagoger, är resterande då dåliga pedagoger enligt majoriteten och vad säger det då om kommunens rekryteringsprocesser?

-Det finns idag inga bevis heller på att ökad lönespridning leder till ökad måluppfyllelse i skolan och i en färsk studie från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) visar att skolor med en låg lönespridning har goda provresultat, låg betygsinflation, en stor andel behöriga lärare och få lärare som slutar.  I en rapport från Lärarnas Riksförbund (LR) 2012 såg två av tre lärare inget samband mellan lönesättningen och deras arbetsprestationer. En annan rapport från LR som analyserade kommuners lönesättning visade på en fullständig avsaknad av koppling mellan löneutfall och måluppfyllelse*. Det finns dessutom anledning att kritisera ett system som i många fall kommer att bygga på godtyckliga bedömningar eftersom det verkar saknas ett tydligt regelverk för hur premieringen kommer att ske och som dessutom riskerar att leda till betygsinflation.

Det är inte ökade löneklyftor som kommunen och samhället behöver. Det är minskade. Vi måste få upp de lägsta lönerna i de framförallt kvinnodominerade yrkena i kommunen. Kommunen prioriterar fel. Istället för att lyfta de lägstalönerna, utjämna löneskillnader och arbeta för rätten till heltid väljer man en väg som leder till ökade löneklyftor bland kommunens anställda. En borgerlig väg.

Källor: *Lärarnas tidning

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/02/01/mer-klover-lonespridning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: