Ingen rolig nyårshälsning

Någonting i stadsbilden i Katrineholm stör vårt kommunalråd Göran Dahlström (S), någonting som han tycker förfular stan, drar ner dess image och förstör den bild av Katrineholm som han vill förmedla. Det är inte hundbajs det handlar om, inte heller skräp som folk har slängt eller felparkerade bilar. Det är människor, människor som befinner sig i en livssituation där de tvingas till den desperata åtgärden att tigga för sitt uppehälle.

Kommunalrådet Göran Dahlströms, (S) Katrineholm, nyårshälsning till Katrineholmarna är sorglig läsning. Listan över människor som i hans ögon inte är välkomna till Katrineholm växer. Bland annat skrev han följande i en insändare som publicerades i Katrineholms Kuriren på nyårsafton.

”Jag ger aldrig pengar till tiggare”
Under det senaste året har det blivit mycket mer vanligt med tiggare i Sverige och i Katrineholm. Jag ger aldrig pengar till tiggare och varför inte? Svenska medborgare behöver inte tigga, vi har ett väl utvecklat välfärdssystem som hanteras av de sociala myndigheterna. De tillresta EU-migranterna är i många fall organiserade och placeras ut på morgnarna. -Jag ger inte pengar till tiggare av den enkla anledningen att ju fler som ger pengar ju fler kommer hit. Det kan väl inte vara meningen att Sverige ska vara det organiserade tiggeriets fristad i Europa. -stadsbilden i Katrineholm ska inte få nya inslag med tiggare.
Avslutningsvis: vill vi ha tiggare i Katrineholm, ge dem pengar så blir de fler, annars sluta ge pengar så kommer de inte hit.
Göran Dahlström (S)
Kommunstyrelsens ordförande

Dahlströms (och socialdemokraternas) lista över människor som inte är välkomna till Katrineholm växer. Romer, invandrare, låginkomstagare, flyktingbarn och tiggare. Vilka härnäst? Arbetslösa och sjuka? Fördomarna florerar och myter sprids. Medmänskligheten och solidariteten med de som behöver hjälp är bortblåst. Så börjar vandringen mot extremismen när människor delas upp i önskvärda och icke önskvärda.

Enligt regeringen, polismyndigheter och även Dahslströms eget parti, socialdemokraterna, så finns inga belägg för organiserad tiggeri på det sätt som en del vill ge sken av. Dessutom kommer inte alla tiggare från utlandet. I Katrineholm finns även svenska tiggare. Fattigdomen breder ut sig även i Sverige tack vare moderaterna och deras allianspartier. Människor i nöd kommer alltid att göra vad de kan för att överleva. När kommunalrådet avhyste de franska romerna från kommunen 2010 som hade sovit över på en parkeringsplats efter att de nekats övernatta på campingen så handlade det om att fiska bruna röster 10 dagar innan valet, ett mönster som upprepas gång på gång genom att ställa grupper mot varandra. Ingen skall behöva tigga för att överleva men man löser inte fattigdom genom att skuldbelägga de som är i nöd och de som hyser empati mot sina medmänniskor.

Dessutom påstår Dahlström att Sverige har ett välutvecklat välfärdssystem med sociala skyddsnät vilket inte längre stämmer idag. Sverige hade det en gång i tiden men sju år av borgerligt styre har urholkat systemet och tvingat människor i fattigdom.

Alltså, alla tiggare är inte organiserade och alla tiggare kommer inte från utlandet men uppenbarligen stör de kommunalrådet såpass mycket att han vill se de försvinna, inte genom fattigdomsbekämpning, utan genom att skuldbelägga och sprida myter. Göran Dahlström hade kunnat kliva upp ur det bruna träsk som han trampar runt i och som kommunalråd skickat en nyårshälsning som handlat om framtidstro och ett inkluderande Katrineholm för alla. Han valde motsatsen.

ps. Det går tyvärr inte att länka till insändaren på Katrineholms Kuriren då det numera är en betalsajt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: