Ja till läxhjälp

Katrineholms kommunfullmäktige beslöt den 20 januari att bifalla Vänsterpartiets motion om läxhjälp i de kommunala skolorna som finns publicerad på den här bloggen i ett tidigare inlägg. Samtliga partier utom SD ställde sig bakom förslaget. Det här är en fråga som personligen har varit viktig för mig och som jag och Vänsterpartiet i Katrineholm har lyft upp under en längre tid och det känns oerhört tillfredsställande att vi kunde få en så bred uppslutning kring det. Varför är det då bra med läxhjälp? Därför att läxorna delar upp eleverna i tydliga grupper: de som kan få mycket hjälp hemifrån med läxläsningen och de som inte kan det och hänvisas till ideella organisationer, kamrater eller andra. Och så ska det inte behöva vara. När eleverna delas upp i olika grupper så ökar segregationen, och likvärdigheten i skolan minskar. Skolverkets egna studier visar att läxor ökar segregationen i skolan eftersom föräldrarnas stöd och kunskaper blir då avgörande för elevernas utveckling och de kunskaper som finns i elevernas hem blir alltmer avgörande för elevernas möjligheter att klara skolgången. Och skattesubventionerad privat läxhjälp förstärker den effekten. Därför är det viktigt att skolan kan erbjuda läxhjälp. Vänsterpartiet anser att det är grundläggande att alla elever ska ha rätt till stöd och hjälp, inte bara de elever som kommer från ekonomiskt starka hem. Därför är det viktigt att läxhjälpen också utformas på ett sådant sätt att den kommer de till del som är i störst behov utav den. Därför tycker jag att det är bra att läxhjälpen också kompletteras med en läxpolicy vilket kommunfullmäktige också beslutade om efter ett förslag från bildningsnämndens ordförande Anneli Hedberg (S).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: