Mångfald, inte enfald

Katrineholm har under helgen besudlats av rasistiskt och nazistiskt klotter. I flera bostadsområden har rasistiska budskap och hakkors målats på fasader, väggar och trottoarer. En av de som upptäckte detta på lördag morgon var vänsterpartiets ordförande Thomas Selig som också lämnade in en polisanmälan.

Rasismen visar sitt fula tryne då och då i Katrineholm och Sörmland. Ibland i form av rasistisk klotter, ibland i form av hatbrott, ibland i form av politiska utspel från lokalpolitiker. Men jag tror och hoppas att de som sprider rasistiska budskap i realiteten utgör en liten minoritet av befolkningen. Vi som tror på ett jämlikt samhälle och alla människors lika värde oavsett bakgrund är långt fler.

Man kan lätt bli modfälld när rasistiska budskap gång på gång kommer till uttryck i olika former. Men det finns ljus i mörkret. I Eskilstuna deltog 1000 personer i en antirasistisk manifestation på lördagen. I Katrineholm har ungdomar, i väntan på en sanering, på eget initiativ täckt över det vidriga klottret med kärleksbudskap. Dessa ungdomar är de som i framtiden kommer att ta över efter vår generation. Det är de som är våra blivande lärare, fritidsledare, arbetare, tjänstemän och politiker och det är de demokratiska och humanistiska värderingarna som de har visat prov på i helgen som också kommer att genomsyra det samhälle som de kommer att ta över.

I Katrineholm, tror jag, så välkomnar majoriteten av dagens ungdomar, men även flertalet Katrineholmarna mångfalden, inte enfalden.

En tanke på “Mångfald, inte enfald”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: