Fasa ut Fas-3!

Har skrivit en motion till Katrineholms kommunfullmäktige om att fasa ut fas 3 i kommunal regi.

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige

Fasa ut FAS 3 i kommunal regi

FAS-3 är idag Sveriges största arbetsgivare. Idag ligger antalet ”pysselsatta” i FAS-3 på närmare 36 000 personer. De rödgröna partierna drev igenom ett beslut i Sveriges riksdag om ett stopp för anvisning till nya FAS-3 platser. Trots detta fortsätter anvisningarna, nu under ett annat namn, sysselsättningsfasen, och de kosmetiska förändringarna som regeringen infört döljer inte det faktum att FAS-3 är en återvändsgränd för de allra flesta med raserad ekonomi och små möjligheter att bryta sig loss och komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Många som drabbats av FAS 3 upplever åtgärden som ett straff, där man har sämre chans till att få jobb än vad man hade innan man blev placerad i åtgärden. Mindre än två procent av de som är placerade i FAS 3 kommer ut i anställning.

Katrineholms kommun är själv en anordnare av FAS 3 med ett hundratal platser. Vänsterpartiet är av den åsikten att kommunen inte skall vara med och legitimera ett system som låser in människor med låg ersättning och som det är svårt att bryta sig loss ur. Att säga upp avtalet med arbetsförmedlingen är det enklaste sättet att skrota FAS 3 i kommunal regi men kommunen måste samtidigt ta ansvar för de människor som man har haft i systemet.

I Göteborg, som styrs av de rödgröna partierna, bestämde man sig, på initiativ av Vänsterpartiet, att skrota FAS 3 i kommunal regi. I korthet gick projektet ut på att säga upp avtalet med arbetsförmedlingen samtidigt som man erbjöd deltagarna en anställning under ett år på ett särskilt avtal för beredskapsanställningar. På så sätt fick dessa människor en anställning med lön vilket ger möjligheten att kvalificera sig till A-kassa. En annan fördel är att det gör det möjligt att delta i andra arbetsmarknadsåtgärder vilket förhoppningsvis gör det lättare att få arbete efter avslutad anställning.

I Göteborg började man första året med hälften av deltagarna, de som hade försörjningsstöd, och man prioriterade barnfamiljer. Samtidigt uppmanade man de deltagande att gå med i A-kassan.

Året efter fortsatte man med de resterande platserna. I slutfasen så har man ett samarbete med arbetsförmedlingen där man fångar upp människor som är på väg in i FAS 3 och erbjuder de att delta i projektet. Göteborg har nu fasat ut FAS 3 i kommunal regi.

Vänsterpartiet föreslår därför kommunfullmäktige i Katrineholm att:

Besluta att kommunstyrelsen ges i uppdrag att omgående utreda förutsättningarna för, och därefter införa ett liknande program som Göteborgsmodellen med syfte att fasa ut FAS 3 i kommunal regi.

Tony Rosendahl (V) Lotta Back (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: