EU valets eftermäle

EU valet är slut och när omräkningen av rösterna snart är klart så verkar Vänsterpartiet i Katrineholom få 5,75% av rösterna och 6,13% i Sörmland. Det betyder att det var ett hundratal fler väljare som valde att lägga sin röst på Vänsterpartiet i Katrineholm än i förra EU-valet vilket naturligtvis är glädjande. 631 jämfört med 533 (5,13%) 2009. Samtidigt skall vi komma ihåg att strax över 50% av de röstberättigade i Katrineholm valde sofflocket även om det var något högre valdeltagande än förra gången.

Därmed kan man inte heller dra för stora slutsatser av valresultatet visavi det kommande riksdags, landstings och kommunvalet i höst då det brukar vara ett betydligt högre valdeltagande. Och de opinionssiffrorna visar också på något annat. Detta gäller för samtliga partier. I ett Europa, Sverige och Katrineholm där klyftorna ökar, där arbetslösheten är stor och där marknadsliberalism råder med nedskärningar och privatiseringar, med ett ekonomiskt system som skickar ut människor i fattigdom samtidigt som miljarder pumpas in i banker för att rädda de från den kris de själva varit med och skapat, så hittar naturligtvis extremhögern och de främlingsfientliga ett fäste för sin politik med enkla budskap. Så har det historiskt alltid varit och vi har fortfarande inte lärt vår läxa. Att ekonomisk ojämlikhet och fattigdom skapar en grogrund för extrema åsikter.

Men även vänsterpartierna gick fram, det skall vi inte glömma, även om jag fortfarande uppmanar till försiktighet när det gäller analysen av valresultatet. Det kan och kommer statsvetarna att ägna sig åt. Desto mer viktigt är det nu att tydligt visa att det finns ett alternativ till den politik som drivs idag. Att det finns ett alternativ till den ständiga nedskärningarnas och kvartalsbokslutens politik. En politik som kommer att leda till omfördelningar till de som behöver, en politik som kommer att aktivt bygga upp välfärden igen, en politik för jämlikhet och jämställdhet, en politik som är inkluderande och som kommer att fokusera på medborgarnas behov.

En politik som Vänsterpartiet står för!

http://www.val.se/val/ep2014/slutresultat/E/kommun/04/83/index.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: