Ökat inflytande för de äldre

Ökat inflytande för de äldre: Debattartikel

Vänsterpartiet vill ge de äldre ett ökat inflytande över insatserna inom hemtjänsten och ge dem egna timmar att bestämma över samtidigt som vi inför en maxtaxa i hemtjänsten och förstärker personaltätheten.

Vänsterpartiet vill införa verklig valfrihet inom hemtjänsten. En valfrihet som innebär att välja mellan olika utförare som utför samma uppgift är inte verklig valfrihet. Det handlar bara om vem som får pengarna. För Vänsterpartiet handlar verklig valfrihet om inflytande över det som man vill ha hjälp med, hur hjälpen utförs och när det utförs. Idag arbetar flera kommuner med en liknande modell inom hemtjänsten, däribland Norrköpings kommun. Det här vill vi titta närmare på och se om vi kan införa en liknande modell i Katrineholm. Vänsterpartiet vill öka de generella statsbidragen till kommunerna och vi har öronmärkt pengar i vår statsbudget för att kommunerna skall kunna genomföra reformen och samtidigt införa en maxtaxa på 100 kronor per timme i hemtjänsten. En förutsättning för kommunerna att få ta del av den hemtjänstmiljard som vi föreslår är att man aktivt arbetar för att ge de äldre ett ökat inflytande över den egna vardagen.

En annan förutsättning för verklig valfrihet är att de äldre är delaktiga i biståndsbedömningen och för detta krävs att det finns resurser, både ekonomiska och personella och att personalen inte är stressad eller underbemannad.

Det är vår uppfattning att en sådan reform gagnar både de äldre och personalen.

Den här reformen skulle innebära verklig valfrihet för de äldre och det är också en reform som skulle innebära en bättre arbetsmiljö för personalen. Genom mer resurser till hemtjänsten och genom att hemtjänstens innehåll utformas i mötet mellan de äldre och personalen så ökar ansvaret och friheten. Därmed får också personalen en mer tillfredsställande arbetssituation.

Istället för att som regeringen privatisera välfärden och låta vinstintressen ta våra skattepengar vill vi i Vänsterpartiet istället utveckla och förbättra vår gemensamma välfärd.

Tony Rosendahl
Vänsterpartiet Katrineholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: