Eftervalsreflektioner

Det är med blandade känslor som man nu sitter med efter valet. Jag kommer inte att försöka göra någon längre analys av läget men har lite reflektioner. Reinfeldt är visserligen borta och det är bra men valutgången uppmanar inte direkt till hurrarop. Det blev ingen rödgrön majoritet. Vi inom V hade hoppats på ett bättre valresultat men snubblade på mållinjen. I Sörmland gick vi dock framåt i de flesta kommunerna och i Katrineholm ökade vi från 3,7% till 4,5% enligt det preliminära valresultatet även om det inte gav fler mandat än de två vi har idag i fullmäktige.

Stefan Löwven har stängt dörren för ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet (vilket inte är en överraskning i sig) samtidigt som han flörtar högerut och skall försöka sy ihop en budget som går igenom. Lycka till säger jag. S har tydligen valt att samarbeta högerut…..på vilket sätt får Sverige en ny politik på det samarbetet? Regeringsbyte? Endast personerna har bytts ut. Som det ser ut just nu så kommer samma politik att bestå och det är i det ljuset som man skall se SD.s tillväxt.

SD har rönt stora framgångar och att närmare 13 procent av väljarna lägger sin röst på det partiet manar till eftertanke. Partier som SD hämtar sin näring ur det missriktade missnöjet som växer fram när man för en ekonomisk politik som ökar klassklyftorna, som skapar massarbetslöshet, försämrar välfärden, gör människor fattigare, skapar ett vi och de mentalitet. Därför är det viktigt att den politiska kursen läggs helt om i Sverige, att vi för en politik som får bukt med arbetslösheten, att vi för en generell välfärdspolitik där människor kan lita på att den dagen man behöver hjälp så finns samhället där och ställer upp vare sig det handlar om sjukvård, äldreomsorg, en A-kassa eller sjukförsäkring som man kan leva på, och en ekonomisk politik som jämnar ut klassklyftorna i samhället. När vi har nått dit, då finns inte längre någon ursäkt för någon att ta till för att rösta på partier som SD.

I Katrineholm har vi nu ett valresultat som ger underlag för en rödröd majoritet men frågan är vad vill Socialdemokraterna? Kommer de att välja ett samarbete vänsterut eller fortsätta med sitt samarbete med högern? De närmaste dagarna kommer att klargöra den saken. Jag är öppen för ett samarbete med socialdemokratin i Katrineholm men inte till vilket pris som helst. Jag anser inte att vi skall vara ett stödparti utan om det skall bli ett samarbete så skall det vara ett samarbete på lika villkor där vi är överens om riktningen i kommunen de närmaste fyra åren och det innebär också att det finns frågor som jag anser att vi skall ha med i en uppgörelse. Men den diskussionen och beslutet kommer vi naturligtvis att ta inom Vänsterpartiet i Katrineholm.

Bollen ligger hos S nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: