Lagstiftning mot krigsresor?

De olika partiernas gruppledare i Katrineholm fick svara på frågor från Katrineholms Kuriren om lagstiftning mot krigsresor och hur man kan arbeta förebyggande i kommunen. Det här är mina svar på frågorna. Tyvärr går det inte att länka till artikeln för att se de andra gruppledarnas svar men MP.s svar låg närmast mina.

Hej Katrineholms Kuriren! Här kommer svaren på de frågor ni skickade. En väldigt komplex fråga där allt inte bara är svart eller vitt, speciellt frågan om lagstiftning. Vilka resor skall man förbjuda? Vilka organisationer och stater är det ok att strida för och vilka inte? Skall lagstiftningen bara omfatta vissa organisationer och stater eller skall det vara en generell lagstiftning? Hur blir det med rättsäkerheten för individen?

Vad bör göras lokalt för att förebygga att ungdomar bosatta i Katrineholm rekryteras till väpnade konflikter utomlands?

Utanförskap, arbetslöshet, bostadslöshet, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter skapar en grogrund för radikalisering och ger extremister en rekryteringsbas. Att ge ungdomar hopp om en bra framtid, arbete och ekonomiska möjligheter behövs. Ett jämlikt samhälle eliminerar en stor del av grogrunden till extremism. Det är den bästa förebyggande åtgärden som kommunen kan arbeta med.

Är det rätt eller fel att kriminalisera den typen av resor? Varför/varför inte?

En lagstiftning riskerar att bli en juridisk gråzon och rättsäkerheten blir oklar. Vi vill inte kriminalisera ”krigsresor” utan anser att den lagstiftning vi har skall tillämpas. Vi har idag en lagstiftning i Sverige som förbjuder krigsförbrytelser och terrorbrott vilket borde vara tillräckligt för att kunna lagföra människor som har begått terrorbrott eller brott mot mänskligheten.

Vad bör göras lokalt för de kommuninvånare som eventuellt återvänder hit efter att ha deltagit i väpnade konflikter eller terrorhandlingar utomlands?

Vi förutsätter att människor som återvänder och har gjort sig skyldiga till krigsbrott lagförs utifrån den gällande svenska lagstiftningen. De som inte har gjort sig skyldiga till brott behöver hjälp för att återanpassas till civilsamhället. Det kan handla om hjälp för posttraumatiskt stressyndrom, att hitta bostad och försörjning mm.

Hur väl rustad anser du att Katrineholms kommun står inför att arbeta praktiskt med denna problematik?
Jag vet inte vilken beredskap kommunen har idag för att ta hand om eventuella återvändare men generellt så behöver mer resurser tillföras för det förebyggande arbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: