Inga ersättare eller insynsplatser i kommunala bolag

Den socialmoderata majoriteten i Katrineholms fullmäktige, med stöd av SD och FP, drev igår igenom ett beslut om att ta bort suppleanterna i de kommunala bolagen. Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Det här innebär en minskad insyn och demokratiskt inflytande över kommunala bolag som representerar stora värden i Katrineholm, bland annat det kommunala fastighetsbolaget KFAB. Läs vårt yrkande här nedan som också fick stöd av MP, C och KD.

Borttagande av suppleanter i kommunala bolag
Att ta bort suppleanter i kommunens helägda bolag leder till en minskad demokratisk insyn i bolagen, färre demokratiskt valda partier får plats och risken är att det blir mindre vitala diskussioner i styrelserna och färre synpunkter och idéer som belyses och diskuteras ur olika aspekter när viktiga beslut skall fattas. Det blir mer idéfattigt helt enkelt.
Vi yrkar:
I första hand på avslag till kommunstyrelsens förslag och, om det faller, i andra hand att de partier som saknar representanter i bolagsstyrelserna ges en insynsplats där man sitter mot vanligt mötesarvode som observatörer med yttranderätt och samma tystnadsplikt som övriga ledamöter, men utan möjlighet att gå in som ordinarie.

Tony Rosendahl (V) Lotta Back (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: