Rätt till heltid

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp har lämnat in följande motion om rätt till heltid.

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige om rätt till heltid

Arbetstiden och rätt till heltid är en viktig fråga. Inte minst för jämställdheten. Det är oftare kvinnor som tvingas arbeta deltid och som därmed får svårare att försörja sig själva. Deltidsarbetare har också sämre utvecklingsmöjligheter i arbetet, sämre löneutveckling och lägre ersättning från socialförsäkringarna, arbetslöshetsförsäkringen och pensionssystemet. Det kan också vara svårt för den som är deltidsanställd att få banklån, teckna hyreskontrakt och så vidare med bara en deltidslön. Den vanligaste orsaken till kvinnors deltidsarbete är att arbetsgivaren helt enkelt inte erbjuder heltid. Deltid ska självklart vara en möjlighet för dem som önskar det.

Vi anser att utgångspunkten vid anställningar skall vara att fast heltid är normen och det skall inte vara möjligt att som anställd i kommunen bollas runt på vikariat, deltider och tillfälliga anställningar år efter år.

Kommunen önskar att man betraktas som en attraktiv arbetsgivare, och som en attraktiv arbetsgivare så vill man att personalen trivs och stannar hos kommunen. Att erbjuda rätt till heltid skulle öka kommunens attraktionskraft som arbetsgivare.

Vi yrkar att:

  • Rätt till heltid införs för de kommunanställda som vill och som är anställda på deltid.
  • Normen för anställningar i kommunen skall vara fast heltid.
  • Andelen delade turer får inte öka när rätt till heltid införs.

Tony Rosendahl                                Lotta Back

Vänsterpartiet Katrineholm 10/3-2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: