Otrygga jobb är ett samhällsproblem. Debattartikel

Debattartikel om de otrygga jobben publicerad idag i Katrineholms Kuriren.

Otrygga jobb är ett samhällsproblem

En otrygghet sprider sig på svenska arbetsplatser och regeringen gör för lite för att motverka den. Därför har Vänsterpartiet tagit fram en tidsplan för trygga jobb.

Otryggheten innebär att många har svårt att få ekonomin att gå ihop. Den som har visstidsanställning kan ofta varken få ett hyreskontrakt eller banklån för att köpa bostad. Ovissheten om hur länge man får vara kvar skapar en oro i vardagen.

Otrygga jobb gör också att de som jobbar blir mer utlämnade. När man inte vet om man får vara kvar blir det svårare att säga ifrån när arbetsbördan är orimlig eller man behandlas dåligt. Otrygga jobb gör facklig organisering svårare, vilket i förlängningen drabbar breda grupper arbetstagare.

Otrygga jobb försvårar utvecklingen mot smartare lösningar i arbetslivet. Trygga anställda kan vara mer innovativa. Otrygghet på arbetsmarknaden blir en kostnad för oss alla.

Mycket av problemen hänger samman med försämringar som förra regeringen gjorde. Nu har vi en ny regering som förhoppningsvis inte kommer att fortsätta försämringarna. Men det verkar som att den inte vill göra särskilt mycket för att förbättra heller. För att få fart på arbetet har Vänsterpartiet tagit fram en tidsplan för tre av de viktigaste förslagen för trygga jobb.

1. Avskaffa anställningsformen allmän visstid. Visstider behövs för t.ex. vikariat och säsongsanställningar men det ska alltid finnas ett sakligt skäl till att någon har visstid istället för tillsvidareanställning. Att hindra stapling av visstider är bra, men det räcker inte. Att ta bort anställningsformen allmän visstid är en förhållandevis enkel ändring och kan träda i kraft redan 2016.

2. Förbjud inhyrning av arbetskraft för arbetsuppgifter som är permanenta. Det är inte rimligt att någon ska behöva vara inhyrd år efter år istället för att ha en vanlig anställning. Den ändringen bör kunna vara på plats under 2017.

3. Lagstifta om rätt till heltid. Alldeles för många, särskilt kvinnor, får idag inte heltidsjobb och tvingas till deltid. Det blir svårt att få ekonomin att gå ihop. Deltid ska vara en möjligt men inte något man tvingas till. Frågan har skjutits upp länge och en tydlig tidsgräns behövs för att få fart på processen. Vi vill lagstifta senast våren 2018.

Otryggheten är ett samhällsproblem. Facken arbetar för att hantera problemen, men bland partierna ser det annorlunda ut. Regeringen är förvånansvärt passiv och de borgerliga partierna vill till och med öka otryggheten. Därför vill vi i Vänsterpartiet driva på för förändringar.

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson Vänsterpartiet
Tony Rosendahl Gruppledare Vänsterpartiet Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: