Integrations och mottagningsarbetet i Katrineholm

På måndagens fullmäktige beslutade alla partier att vi skulle lyfta upp integrationsarbetet i kommunen under kommunstyrelsens ansvarsområde för att få ett samlat grepp kring frågorna. Här är en del av mitt inlägg i debatten som berörde själva beslutspunkten. Tyvärr valde kommunalrådet Göran Dahlström (S) att ta tillfället i akt att återigen raljera kring sina egna synpunkter, som vid det här läget är välkända, gällande invandring och flyktingmottagning. Men den diskussionen får jag återkomma till senare. Just nu skriver jag om vad vi från Vänsterpartiet sa om själva ärendet.

För något år sen motionerade vi från Vänsterpartiet och ett par socialdemokratiska fullmäktigeledamöters sida om att kommunen skulle inrätta ett integrationsråd bland annat med argumentet att det behövs ett kommunövergripande organ som kan ta ett samlat grepp kring arbetet med integrationsfrågor eftersom det handlar om kommunövergripande frågor. Motionen avslogs då med bland annat motiveringen att man inte skulle skapa parallella organisationer i kommunen samt att man redan arbetade med integrationsfrågan ute i nämnderna och räknade upp en rad saker som man hade gjort eller höll på med.

När man idag läser motiveringen till att lyfta integrationsfrågorna in under KS så är det bland annat med hänvisning till, och jag citerar från sammanfattningen av utredningen som kommunledningsförvaltningen har skrivit: I kommunledningsförvaltningens bedömning fastställs bland annat att då det idag inte finns något kommunövergripande ledningsuppdrag vad gäller integrations och mottagningsfrågorna och då detta är kommunövergripande frågor, kan det bedömas finnas ett behov av att ansvaret för att leda och samordna det strategiska integrations och mottagningsarbetet ska ligga inom kommunstyrelsens ansvarsområde.

Man använder alltså samma argument som vi då framförde! Synd att man inte röstade på vår motion då!

Man föreslår också inrättande av en funktion som integrationsstrateg. Det kan vara bra men ansvaret får inte stanna hos en person eller funktion. Hela Kommunstyrelsen ska fortfarande ha det övergripande ansvaret.

Socialnämnden framhäver också vikten av ett integrationsteam och jag tror också vi behöver involvera fler aktörer i kommunen, det kan vara kulturföreningar, arbetsförmedlingen, näringslivet och så vidare men framförallt invandrarföreningarna. Det kan finnas ett behov också av att ta fram en integrationspolitisk handlingsplan för kommunen. Men det är frågor som vi får återkomma till.

Men, under tiden så kan det här vara ett steg i rätt riktning, för någonting behöver göras, vi behöver ta ett samlat grepp och komma med nya tankar och idéer. Och kom ihåg att integration handlar inte bara om människor med invandrarbakgrund. Segregation och utanförskap följer inte bara etniska utan även socioekonomiska gränser. Hela kommunen behöver integreras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: