Dags att avskaffa de delade turerna

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har lämnat in följande motion om att avskaffa de delade turerna i den kommunala verksamheten.

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige om avskaffande av delade turer

Kommunen önskar att man betraktas som en attraktiv arbetsgivare, och som en attraktiv arbetsgivare så vill man att personalen trivs och stannar hos kommunen. Att avveckla de delade turerna inom kommunens verksamheter skulle öka kommunens attraktionskraft som arbetsgivare.

Vi anser att det är dags att börja avskaffa de så kallade delade turer, d v s arbete på morgon och förmiddag med en längre ledighet mitt på dagen och därefter ett ytterligare pass eftermiddag/kväll. Ofta går det inte att utnyttja ledigheten mitt på dagen, vilket innebär långa arbetsdagar. Denna för arbetsmiljön och för hälsan negativa utveckling på arbetsmarknaden, vanligast inom äldreomsorg, hemtjänst och kollektivtrafik, bör därför snarast brytas.

Så här skriver fackförbundet kommunal i sin rapport från 2013 om de delade turerna inom välfärdssektorn.

• Drygt 100 000 av Kommunals medlemmar arbetar delade turer. Inom branscherna äldreomsorg och trafik arbetar runt hälften av medlemmarna delade turer.

• Av de som arbetar heltid är det cirka 17 procent som har delade turer och av de som arbetar deltid har cirka 23 procent delade turer.

• Andelen av kommunanställda som har delade turer är 24 procent och av privatanställda 22 procent.

• Hälften av Kommunals medlemmar som arbetar i äldreomsorgen arbetar delade turer. I Norrbottens län arbetar nästan 80 procent inom äldreomsorgen delade turer, motsvarande siffra i Stockholms län är drygt 25 procent.

• För de som arbetar delade turer är tiden mellan arbetspassen i genomsnitt 4 timmar med avdrag för rast.

• Cirka 80 procent av Kommunals medlemmar som arbetar delade turer har gjort det tio år eller mer.

• Cirka 80 procent av Kommunals medlemmar som arbetar delade turer får ingen ersättning för uppehållet mellan arbetspassen.

• Bara 10 procent av Kommunals medlemmar som arbetar delade turer är positivt inställda till det och 90 procent av medlemmarna säger att det är svårt att använda tiden på ett vettigt sätt.

• Delade turer påverkar hälsan negativt. Fyra av tio av de som arbetar delade turer upplever dagligen trötthet och stress.

Vi yrkar att:

• Kommunfullmäktige beslutar att uppdra till kommunstyrelsen att tillsätta en arbetsgrupp med politiker, tjänstemän och fackliga representanter för att arbeta fram förslag på hur man bäst avskaffar de delade turerna i kommunens verksamheter.

Tony Rosendahl Olof Carlsson
Vänsterpartiet Vänsterpartiet

Katrineholm 11/6-2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: