Bra med en parkeringsstrategi.

Parkeringssituationen i Katrineholm är en ständig källa till diskussion. I samband med att vi tog en handelspolicy på måndagens kommunfullmäktige så blev det en längre diskussion om parkeringsplatser i centrum. Handelspolicyn berörde själv just parkeringar.

Från vänsterns sida var vi nöjda med de förändringar som vi hade fått igenom i dokumentet.

Man hade tagit bort skrivningarna om framtida byggnationer på torget. Sånt hör ju inte hemma i en handelspolicy. Man kan inte i ett policydokument föregå beslut som skall fattas politiskt.

Vi var också nöjda med den skrivning om kontorslokaler i centrum som togs med i policyn.

Men det fanns fortfarande frågetecken kring parkeringssituationen. I dokumentet så skriver man att man vill upprätthålla en strikt konkurrensneutralitet när det gäller våra handelsområden, centrum och lövåsen, och inte införa taxor eller pålagor som inte ensidigt gynnar eller missgynnar det ena området. Det handlar i praktiken om parkeringsavgifter. Jag tror att det inte kommer att hålla i längden. På lövåsen är marken privatägd och där kommer man förmodligen aldrig att införa parkeringsavgifter.

I centrum vill vi förtäta och bygga, bostadsbyggandet har tagit fart och det är bra. Samtidigt försvinner parkeringsplatser som kommer att behöva ersättas av garage eller parkeringshus.
Parkeringsgarage måste finansieras och då kan förmodligen inte parkeringen i centrum i längden vara avgiftsfri och då faller den skrivning om konkurrensneutralitet som finns i handelspolicyn och som antogs av kommunfullmäktige. Hur löser vi den ekvationen?

Därför kan det vara klokt att ta fram en parkeringsstrategi och därför röstade vi också för en återremiss som centerpartiet föreslog för att ta fram en parkeringsstrategi som komplement till handelspolicyn.

Diskussionen om parkeringsplatserna kommer att fortsätta!

En tanke på “Bra med en parkeringsstrategi.”

  1. Det som menas med ”konkurrensneutralitet mellan handelsområden” är följande? Om/när parkeringsplatser i staden blir avgiftsbelagda, så kommer en del av de som använder bilen för snabba ärenden att överge centrum och istället handla på Lövåsen. Det skulle kunna medföra att ännu fler butiker behöver slå igen – och det skulle knappast vara av fördel för stadskärnan.

    I viss mån så köper jag den argumentationen. Samtidigt är det ju, precis som du skriver, nödvändigt att finansiera parkeringshus etc. Kan ett upplägg med gratis korttidsparkering men avgiftsbelagd parkering för de som står längre vara ett alternativ? En svår nöt att knäcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: