Katrineholms logistikcentrum-kritik mot utbetalningar

Idag rapporterar Katrineholms Kuriren om kommunrevisorernas granskning av fakturor och utbetalningar kring Katrineholms logistik centrum.Foto: Tony Rosendahl

http://kkuriren.se/nyheter/katrineholm/1.3834614

I Maj 2015 yrkade vi från Vänsterpartiets sida på kommunfullmäktigemötet att kommunstyrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet med hänsyn till de utbetalningar som gjorts utan avtal. Här nedan kan ni läsa vårt yrkande med motivering från det mötet.

Vi yrkar att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för 2014 för nämnderna, den gemensamma nämnden för vård, omsorg och hjälpmedel, den gemensamma patientnämnden, viadidatktnämnden och den gemensamma lönenämnden samt de enskilda ledamöterna i dessa organ men inte för kommunstyrelsen och dess ledamöter.

Motiveringen är Hanteringen av de utbetalningar och de fakturor som har rört Katrineholms Logistikcentrum, bland annat kommunens utbetalning av 800 000 kronor till Green Cargo genom enbart ett muntligt avtal och ytterligare 1 500 000 kronor till Van Dieren för marknadsföringsinsatser.

Enligt § 4 Styrning och uppföljning i kommunens reglemente för kommunstyrelsen så ska kommunstyrelsen ha fortlöpande uppsikt över verksamheten i de företag, som kommunen helt eller delvis äger eller annars har intresse i, främst vad gäller ändamål, ekonomi och efterlevnad av uppställda direktiv men också i avseende på övriga förhållanden av betydelse för kommunen.

Vi anser att Kommunstyrelsens uppsikt över verksamheten och ekonomihanteringen vid Katrineholms Logistikcentrum och de bolag man är delägare i varit otillräcklig och kan därför inte bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet tills dess att revisorerna har granskat nämnda utbetalningar och den fakturahantering som skett.

Det visar sig att det fanns fog för de synpunkter som vi hade från oppositionen angående utbetalningarna på miljonbelopp utan avtal. Granskningen konstaterar att man brutit mot Lagen om offentlig upphandling samt finner det anmärkningsvärt att 1,5 miljoner har betalats ut till projektets samarbetspartners utan skriftliga avtal och menar att det mest allvarliga är att det inte har funnits skriftliga underlag för vad det är man har köpt.

Även om Kommunstyrelsens ordförande inte verkar särskilt bekymrad och skyller alltihop på tjänstemännen så finns det ett politiskt ansvar för att det kunde ske. Det ansvaret vilar tungt på kommunstyrelsens ordförande och majoriteten som kände till och godkände, alternativt kände till och lät bli att agera mot, förfarandet. Därmed finns det ett politiskt ansvar att utkräva för detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: