Motion om produktion av el

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp har lämnat in följande motionFoto: Tony Rosendahl om produktion av egen el. Stort tack till Olle som gjorde grundarbetet till motionen!

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige om att producera egen el via solceller.  

Teknikutvecklingen har gjort att solceller för att generera el, de senaste åren, blivit både billigare och mer effektivt.

Av flera skäl är generering av el, med hjälp av solceller, en attraktiv teknik. Till fördelarna hör att den har låg miljöbelastning, ger låga rörliga kostnader, skapar möjlighet till lokala arbetstillfällen och driver teknikutveckling.

När elektricitet från solceller nu även börjar bli en ekonomiskt fördelaktig lösning, så tycker Vänsterpartiet i Katrineholm att det börjar bli dags att Katrineholms kommun börjar utreda möjligheten att producera sin egen el.

Det finns redan mycket solceller installerade i Katrineholms Kommun, det tycker vi att kommunen skall dra fördel av, det kan ge möjligheter till att skapa klustereffekter. Exempel på sådana klustereffekter skulle kunna var utbildnings- och/eller forskning-etableringar, ellagringstekniker eller andra spinoff-effekter.

Katrineholms kommun äger idag gott om egen mark, möjlig att använda till att placera solceller på, det finns ett flertal tak och fasader på fastigheter som ägs direkt av kommunen eller via ägda bolag. Där kan man välja att placera sina egna solceller.

Vänsterpartiet i Katrineholm föreslår därför att fullmäktige ger Kommunstyrelsen i uppdrag: 

Att inventera vilka av Katrineholms kommuns markinnehav och fastigheter som är lämpade för placering av solceller.

Att utreda om kommunen har möjlighet att producera sin egen el via solceller.

Att utreda i vilken driftsform (exempelvis via bolag) egen el bör produceras.

Att utreda hur kommunen kan underlätta för att skapa klustereffekter i samband med en kommunal satsning på el-generering via solceller.

Vänsterpartiet i Katrineholm 

Katrineholm 29/12–2016

Tony Rosendahl                         Olof Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: