Friskvård och fulspel

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om friskvård för kommunens anställda och på senaste kommunfullmäktige hade vi en motion om just friskvården som baserade sig på en överenskommelse vi hade med Socialdemokraterna om en friskvårdspolicy för kommunens anställda, en överenskommelse som aldrig hölls från deras sida. Jag har skrivit tidigare om detta på min blogg.
På senaste personalutskottet var så frågan om friskvård uppe igen. Enligt kommunfullmäktiges beslut 2016:167 gavs personalutskottet i uppdrag att under 2017 ta fram riktlinjer och arbetssätt för en hälsofrämjande arbetsplats/friskvård i samverkan med kommunledningsförvaltningen. Det förslag som lades fram vid sittande bord har inte personalutskottet varit delaktig i, eller åtminstone inte oppositionens ledamöter. Faktum är att i kallelsen så fanns ingen beslutspunkt utan endast en informationspunkt. Vi trodde vi skulle få information om friskvårdsarbetet och diskutera hur vi går vidare. På sittande möte lades så istället ett färdigt förslag till beslut fram, ett förslag som ingen av oss hade haft möjlighet att diskutera och påverka.
Från oppositionens sida ville vi bordlägga ärendet för att kunna sätta oss in i det men det ville inte majoriteten som istället ville att ärendet skulle avgöras samma dag. De hävdade att de också hade fått förslaget samtidigt som vi men det visade sig senare på dagen genom en artikel i Katrineholms Kuriren att majoriteten hade kallat till en presskonferens, med bland andra personalutskottets ordförande, tidigare på dagen, för att presentera ”sitt” förslag. Förslaget var alltså redan känd och förankrad hos majoriteten. Det här kan inte kallas för något annat än ett politiskt fulspel där man struntar i beslut tagna av kommunfullmäktige och där de som är utsedda för att arbeta med frågorna ställs inför fullbordat faktum då besluten har fattats någon annanstans. Man kan då fråga sig vad man ska ha personalutskottet till då det inte är första gången som det sker.

Jag vill också uppmärksamma att friskvårdsbidraget inte kommer att omfatta alla anställda utan endast tillsvidareanställda och visstidsanställda med en anställning som sträcker sig över ett år. Det betyder att vissa grupper som anställs på kortare anställningar men som arbetar år efter år till exempel elevassistenter som anställs terminsvis inte kommer att omfattas av friskvårsbidraget vilket jag tycker är oacceptabelt. Jag hann fråga om detta på personalutskottet när jag snabbt ögnade igenom handlingarna vi hade fått men fick inget riktigt svar utom att de kan ta del av andra delar av friskvårdssatsningen.
Med detta sagt vill jag också säga att jag tycker det är bra att det äntligen rör på sig i frågan om friskvård för kommunens anställda och jag hoppas att vi kan göra något riktigt bra av detta. Men det som majoriteten har ägnat sig åt är ingenting annat än ett politiskt fulspel och förakt för demokratiskt fattade beslut. Vi ska inte heller glömma bort att det var Socialdemokraterna som tog bort den dåvarande friskvårdsorganisation som fanns för tio år sedan.
Vänsterpartiet och Centerpartiet lämnade en gemensam reservation som ni kan läsa här nedan.

Från Vänsterpartiets och Centerpartiets sida är vi starkt kritiska till att det återigen under ett möte med personalutskottet läggs fram handlingar vid sittande bord och att majoriteten beslutar att införa en beslutspunkt på ett ärende som vi inte hade underlag till och som i kallelsen rubricerades som en informationspunkt. Det var vår uppfattning att vi skulle få just information om friskvårdsarbetet. Ingenting annat.

 

Det är vår uppfattning också att det underlag som presenterades och det beslut som togs inte ligger i linje med kommunfullmäktiges beslut 2016:167 som uttryckligen ger personalutskottet i uppdrag att under 2017 ta fram riktlinjer och arbetssätt för en hälsofrämjande arbetsplats/friskvård i samverkan med kommunledningsförvaltningen. Istället presenterades ledamöterna i personalutskottet med ett färdigt förslag till anvisningar från tjänstemännen som personalutskottets ledamöter inte har haft möjlighet att läsa, diskutera, fundera över eller påverka.

 

Mot bakgrund av detta yrkade vi i första hand på en bordläggning av ärendet och i andra hand på avslag till beslut.

Då vi inte fick gehör för våra yrkanden reserverar vi oss mot beslutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: