Försäljningen av brandstationen

Insändare publicerad i Katrineholms Kuriren 3/2-2018

Försäljningen av brandstationen

I en insändare i Katrineholms Kuriren skriver kommundirektören Sari Eriksson och KFAB.s VD Ingmar Eriksson om försäljningen av den nuvarande brandstationen. Där skriver man att priset för verksamhetsfastigheter är reglerad i kommunens ägardirektiv till KFAB och att priset för dessa motsvarar det bokförda värdet. Om man tittar i ägardirektiven kan man dock konstatera att det ingenstans i direktiven nämns att priset för verksamhetsfastigheter motsvarar det bokförda värdet. Ägardirektiven reglerar endast att bolaget inte får bedriva spekulativ verksamhet som avser de fastigheter som tillhandahålls för kommunala verksamheter samt att bolaget ska självt eller genom annan tillhandahålla lokaler för kommunal verksamhet till lägsta möjliga pris.
Från Vänsterpartiets sida är vi kritiska till hur affären har gått till eftersom kommunen förvärvar fastigheten från KFAB endast för att sedan sälja den vidare med vinst. Kommunen/majoriteten har i praktiken plockat ut en extra utdelning från KFAB motsvarande 6,6 miljoner kronor, pengar som Vänsterpartiet anser hade gjort bättre nytta inom KFAB för att stärka bolagets soliditet som alla politiska partier har varit överens om, och som långsiktigt ska uppnå 20%. Det hade varit en renare affär om KFAB fått sälja fastigheten direkt till den tänkta köparen, även om vi i Vänsterpartiet gärna sett att KFAB fått behålla fastigheten för att där i framtiden kunna bygga kommunala hyresrätter.
Vår kritik riktar sig inte på något sätt mot kommunens tjänstemän eller KFAB.s VD som i sina roller har att verkställa de politiskt fattade besluten som majoriteten tar. Vår kritik riktar sig inte heller mot de privata aktörer som vill bygga i Katrineholm. Vi är kritiska till den process som har skett och vi finner det anmärkningsvärt att kommunen och majoriteten ger privata aktörer företräde framför det egna kommunala bostadsbolaget som är kommunens främsta verktyget för att skapa fler hyresrätter och därigenom värna rätten till bättre bostäder och bra boende miljö.

Tony Rosendahl Gruppledare och kommunstyrelseledamot för Vänsterpartiet
Olof Carlsson Fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: