Ätbar park

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp har idag lämnat in följande motion om att skapa en ätbar park som redan idag finns i andra städer och som är ett intressant koncept som blandar utbildning och kunskapsinhämtning med fritid, nöje och nytta. Nu när det finns planer på att göra om Sveaparken är det ett ypperligt tillfälle att planera för att kanske avsätta en del av området för en ätbar park eller på någon eller några andra lämpliga platser i Katrineholm.

Motion till Katrineholms kommunfullmäktige

Ge Katrineholmarna en ätbar park

Det finns människor som bor i Katrineholm och sällan får möjlighet att lämna staden. För den som saknar bil finns små möjligheter att komma ut på landet. Det betyder att många barn växer upp utan att se hur vår mat odlas och utan möjlighet att lära sig vilka av våra vilda växter som är ätliga.

Vänsterpartiet anser det värdefullt att alla får tillgång till äkta naturupplevelser. Vi vill ge Katrineholmarna information och inspiration som påminner om att maten är en naturresurs, inte någonting som bara finns på butikshyllorna. Därför vill vi att Katrineholm ska få en ätbar park.

En sådan ätbar park finns redan i Seattle i USA. Där kan människor plocka och äta frukt, bär, grönsaker och nötter. Där har man skapat en park med växter som finns naturligt i regionen, vilket ger en lättskött park som kräver lite underhåll. Även Örebro har beslutat att anlägga en ätbar park. Det är goda exempel som Katrineholm skulle kunna följa. En ätbar park i Katrineholm skulle också bidra till en mer levande och attraktiv stadsmiljö, där möten mellan människor skapas.

En sådan park i Katrineholm skulle till en låg kostnad ge många barn och vuxna i Katrineholm möjlighet att äta ett nyplockat äpple, eller plocka päron, plommon, grönsaker, örter och bär. Parken kan också användas som utomhusklassrum där barn och ungdomar i våra skolor kan få lära sig vilka bär och frukter som är ätbara.

I Katrineholm har vi närhet till vatten och närhet till friluftsområden men vi saknar en ätbar park. En ätbar park kan med fördel anläggas i samband med att man utvecklar till exempel Sveaparken eller på annan lämplig plats i Katrineholm.

Vänsterpartiet yrkar därför

  • att Katrineholms kommun på en lämplig plats eller platser ska anlägga en ätbar park där kommuninvånarna kan plocka frukt, örter, bär och grönsaker.
  • Tony Rosendahl (V)                   Olof Carlsson (V)

    Katrineholm 9/3 – 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: