Fördubblat tandvårdsbidrag för alla

Foto. Tony Rosendahl
Foto. Tony Rosendahl

Debattartikel publicerad i Katrineholms Kuriren 4/4 – 2018

Fördubblat tandvårdsbidrag för alla 

Vi vet att hundratusentals svenskar inte går till tandläkaren fast de behöver det. De har helt enkelt inte råd. De hoppar över undersökningar och ofta blir problemen mycket värre innan man till slut måste gå till tandläkaren. Så ska det inte vara. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst.

Från och med april i år fördubblas det allmänna tandvårdsbidraget för alla åldersgrupper. Det betyder att den som är mellan 23 och 29 år eller från 65 år och uppåt får 600 kronor om året. Och tandvårdsbidraget för den som är mellan 30 och 64 år höjs till 300 kronor per år. Det är ett krav Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen.

Tandvårdsbidraget är en årlig summa pengar till den som använder tandvården och bidraget varierar beroende på hur gammal du är. Pengarna betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten – men du som patient bestämmer själv om pengarna ska användas till att betala för behandlingen. För de yngsta åldersgrupperna är tandvården avgiftsfri, vilket också har varit ett krav från Vänsterpartiet.

Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas helt avstå från tandläkarbesök.

Vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att ha bra tänder. Fördubblat tandvårdsbidrag är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet men vi låter oss inte nöjas med det. Vänsterpartiet anser att tänderna ska ses som en del av kroppen och vårt mål är att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet.

Lotta Johnsson Fornarve Riksdagsledamot för Vänsterpartiet Sörmland

Lotta Back Gruppledare för Vänsterpartiet Landstinget Sörmland

Tony Rosendahl Gruppledare för Vänsterpartiet Katrineholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: