Djulö, byggande och lustgård.

Idag blev det en rejäl söndagspromenad. Från norr ner till Djulö med en halvtimmespaus i solen och därefter tillbaka via Djulö allé. Solen sken, människor var ute och njöt av det vackra vårvädret och det var många som flanerade längs Djulö allé. Katrineholm när det är som bäst helt enkelt. Djulöområdet med sin skönhet och rekreationsmöjligheter är onekligen en pärla i Katrineholm. Badet, Djulögärdet och allén är fast förknippade hos Katrineholmarna som en del av Katrineholms ”själ”. Frågan är hur vi bevarar området för framtiden? Kan vi det? Hur balanserar vi kraven på utveckling och nya bostäder med behovet av rekreationsområden? Vad händer den dagen när marken inte längre brukas på gärdet? När trycket på nya bostäder ökar är vi beredda då att avvara en del av gärdet för det ändamålet? Om bebyggelsen fortsätter att växa runt Djulöområdet och Duveholm kommer vi då att kunna behålla vår ”oas”?

Kommunen marknadsförs som den sköna lustgården vilket får mig att dra på smilbanden. Hur mycket av denna underbara lustgård blir det kvar om vi har som ambition att bygga bort stora delar av den med ”sjönära boende i attraktiva lägen”. Just det senare är något som allt oftare hörs i debatterna när man pratar om att bygga i Katrineholm. Villaområden i Trolleträsk, Sågmon och Luvsjön. Inget fel egentligen med det om man samtidigt hade haft en strategi för flerfamiljsboenden, en förtätning av centrum och fler hyresrätter. Men man kan inte både ha kakan och äta upp den. Antingen vill man behålla ”lustgården”, med sina naturvärden och bevarad strandskydd, och då får man hitta en annan strategi, eller så får man helt enkelt släppa begreppet. Dessutom vill inte och har inte alla råd med mångmiljonvillor. De ungdomar som letar efter sitt första boende vill ha  prisvärda lägenheter nära centrum. Om Katrineholm vill växa, locka till sig nya invånare, och behålla ungdomarna så måste vi ha en långsiktig strategi för bostadsbyggandet i kommunen. Enbart mångmiljonvillor för att locka Stockholmare i en naiv förhoppning att kommunen daärigenom kommer att nå oanade höjder i befolkningstillväxt och utveckling är inte lösningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: