Tågen måste rulla!

Det är orimligt att tågen i Sörmland och Mälardalen stannar! När SAS får 6,5 miljarder i coronastöd så får SJ inte en krona när de går med förlust på grund av pandemin. Nu drabbar det våra arbetspendlare i regionen! Det är dags för staten att gå in och stödja SJ så att vi kan säkra tågtrafiken och pendlingsmöjligheterna i Sörmland!

 SJ har både vinstkrav och avkastningskrav på sig från staten. Direktiven säger klart och tydligt att de ska köra lönsam persontrafik. Nu när resandet har minskat på grund av pandemin så går de med 1,8 miljarder i förlust, varav 500 miljoner i Mälardalen, och får ingen pandemiersättning till skillnad mot flyget. Det är helt galet! SJ kan inte klandras i detta läge tycker jag, de följer bara ägarens direktiv.

Det här är i slutändan ett resultat av politiska beslut. Den avreglering, bolagisering, uppstyckning och privatisering som skett av både trafiken och underhållet tillsammans med avkastnings och vinstkrav på SJ har bäddat för den situation som vi sitter i idag. Och till råga på allt så tar kinesiska MTR över tågtrafiken i Mälardalen i December. Är man inte beredd att gå in och stötta upp i detta läge så kan man inte heller kritisera SJ för att de följer det uppdrag som politikerna har gett de och agerar efter de förutsättningar som avregleringen har gett upphov till.

Lämna en kommentar